0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 27.

A felhám is leperzselődik rólunk az elkövetkező öt évben

Úgy tűnik, az El Niño és az üvegházhatású gázok miatt rekkenő hőségre számíthatunk a közeljövőben. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) frissen megjelent jelentése szerint 2023 és 2027 között 98 százalék a valószínűsége annak, hogy legalább egy évben megdől a hőmérsékleti rekord. A szakértők szerint az is aláírható, hogy az ötéves átlag magasabb lesz, mint az előző öt évé.

A WMO becslései szerint az elkövetkező öt évben a hőmérséklet legalább egy évben másfél fokkal túllépi a preindusztriális korban mért szinteket, arra viszont viszonylag kevés az esély (32 százalék), hogy az öt év átlaghőmérséklete is másfél fokkal haladja majd meg ezt a szintet.

A közeljövőben tehát egyre többször lehet majd hasonló kiugró hőmérsékleti értékekre számítani. Még 2015-ben a világszervezet csaknem lehetetlennek találta, hogy a hőmérséklet emelkedése tartósan meghaladja az 1,5 fokot, 2017 és 2021 között viszont már 10 százalékos esélyt adtak erre.

A világszervezet megkongatta a vészharangot: az elkövetkezendő hónapokban megerősödik az El Niño hatása, ez pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásával együtt mindeddig példátlan hőmérsékleti csúcsokat eredményezhet.

Az időjárás-változás nemcsak a klímahelyzetet, az élelmiszer-biztonságot, a vízellátást és a környezetvédelem helyzetét is súlyosan megnehezíti.

A szervezet további becslései arra hívják fel a figyelmet, hogy a 21. század során a Föld felmelegedése átlépi majd a másfél fokos határt, és egyre nehezebbnek tűnik a kétfokos szint megtartása is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu