Back to top

Rekordtermésre számítanak repcéből Ukrajnában

Idén nyáron 3,5-3,6 millió tonna repcét takaríthatnak be Ukrajnában, írja friss piaci elemzésében az ukrán APK-Inform elemző cég. Ha az előrejelzés beválik, akkor az ország rekordot dönt az olajos mag termelésében, ráadásul a 2023-24-es gazdasági évben szinte a teljes mennyiséget, 3,3-3,4 millió tonnát exporálhat Ukrajna, írja az APK-Inform.

Ugyanakkor az Európai Unió megnehezítette a repce xportját a közös piacra, a vele közvetlenül szomszédos EU-tagországokba egyelőre nem szállíthat repcét Ukrajna, csak távolabbra vagy unión kívülre szánt tranzitáruként.

Az APK Inform szakértői azzal számolnak, hogy idén nyáron 8 százalékkal nagyobb területről takarítanak be repcét, mint tavaly, annak ellenére, hogy a tavaly őszi vetésterület 9 százalékkal kisebb volt, mint 2021 őszén.

Annak idején körülbelül 1,5 millió hektár repcét vetettek a 2022-es betakarításra, ami az utóbbi 12 éve legnagyobb repceterülete lett volna, azonban csakhogy a háború miatt ennek 17 százalékát nem tudták betakarítani. A termés vagy elpusztult a szántóföldön, vagy orosz kézbe került.

Az elemzők arra számítanak, hogy 2023-24-ben nehezebbé válhat az ukrán repce exportja az Európai Unióba, elvégre a közösség június 5-ig megtiltotta többek között a repcebehozatalt Bulgáriába, Lengyelországba, Romániába, Szlovákiába és Magyarországra. 2022. júliusától 2023. áprilisáig ebbe az öt országba került az ukrán repceexport 55 százaléka.

Továbbá az elemzők az eddiginál szigorúbb minőségellenőrzésre számítanak, még akkor is, ha a behozatali tilalmat nem hosszabbítják meg. Ha azt is meghosszabbítja az EU, az még súlyosan érintheti Ukrajna repceexportját, hiszen a repce túlnyomó részét általában augusztus-október között exportálják.

Forrás: 
Agrarheute
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki te-endőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.

Példátlan módon termesztenek csipkebogyót hazánkban

A Pilis, a Gerecse, valamint a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medencében található Leányvár ad otthont egy különleges hazai mezőgazdasági vállalkozásnak. A Herbafarm Kft. ugyanis nem mindennapi módon, csipkebogyót termeszt bio formában, közel 150 hektáros területen.

Nagy a baj, de még nagyobb a veszély

Magyarország uniós csatlakozása óta egyértelműen gabona- és olajosmag-termelésünk alkotja a mezőgazdasági termelés gerincét és jövedelemter­melő képességének zömét, de most mindkettő rendkívül súlyos helyzetben van. A hazai gabonatárolók megteltek Ukrajnából származó áruval, és emiatt a magyar termelők készlete gyakorlatilag eladhatatlanná vált.

Növénytermesztési aktualitások

Az aszályos 2022-es év után, a talajok vízkészletei telítődtek. Az őszi vetésű növények és a 2023-as évi tavaszi vetésűek helyzetéről beszélgettünk Sándorfy Andrással, az év 21. hetében.

Gyorsítja a felmelegedés a növények fejlődését

Kedvez a mezőgazdaságnak a mostani időjárás, a felmelegedés gyorsítja a növények fejlődését - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.

A repce sokrétű felhasználása segíti a hazai termesztés sikerét

Az egészségtudatos táplálkozás fejlődésével és a fenntarthatósági törekvésekkel összehangban egyre inkább fókuszba kerülnek azok az egészséges és alternatív megoldások, melyekkel a mezőgazdaság hozzájárulhat a környezettudatos gazdaság kialakításához. A repce számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a felhasználás területén, melyekkel nagyban hozzájárulhat az egészséges táplálkozás és a környezettudatos üzemanyagipar fejlődéséhez.

Az időjárás kegyesebb a gazdákhoz, mint a kormány

Vajdaságban mindössze négy olyan éjszaka volt áprilisban, amikor a hőmérséklet nem csökkent a kukorica és a szója csírázásához szükséges 10 Celsius-fok alá. Csakhogy az itteni termelők már megtanulták, hogy addig nem kezdik meg a vetésüket, amíg a talaj hőmérséklete nem marad tartósan efölött.

Repcevetőmag-piac a 2022-2023-as szezonban

A Kynetec Hungary Kft. (előzőleg Kleffmann és Partner Kft.) mezőgazdaságra szakosodott független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és növényvédőszer-piacot. Jelen összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni kutatásaink összes résztvevőjének, hogy a segítségünkre volt.