Back to top

Mezítláb a legmagasabb szinten

A tokiói olimpia kapcsán már írtunk arról, hogy az aranyérmes svéd csapat két lova, Peder Fredricson All Inje és Henrik von Eckermann King Edwardja is patkó nélkül versenyzett. Úgy tűnik, egyre több top lovas kezd kacérkodni a gondolattal, hogy a természetesebb és egyben jóval költséghatékonyabb pataszabályozást válassza.

Peder Fredricson és All In
Peder Fredricson és All In
Fotó: FEI
John Whitaker csapatezüstérmes, egyéni helyezett olimpikon, világbajnokságok egyéni ezüst- és csapatbronzérmese, Európa-bajnok brit ugrólegenda más sztárlovasokhoz hasonlóan úgy döntött, hogy néhány lováról leveteti a patkót.

„Adtam egy esélyt a patkó nélküli létnek – az, hogy így még olcsóbb is, yorkshire-iként vonzó számomra”, kommentálta a döntését.

Patkóval vagy anélkül? Mostanában mindenki ezt kérdezi. Lássuk, kik azok a top lovasok, akik már döntöttek. Elsőként említsük meg a világelső Henrik von Eckermannt, aki tavaly világbajnoki címet szerzett és egész friss eredményként megnyerte az idei, Omahában rendezett világkupa-döntőt is King Edward nevű lovával. A másik közismert világsztár Peder Fredric­son, a tokiói olimpia csapataranyérmese és egyéni ezüst­érmese. Az ötcsillagos báze­li nagydíjat az osztrák Max Kühner nyerte EIC Cooley Jump The Q nevű lovával, amelyről mostanában vették le a patkót. Julien Epaillard pedig az elsők között volt, aki óriási sikert aratva patkó nélkül ugrott a csúcsra.

John Whitaker
John Whitaker

Peder és Henrik tavaly még Aachent is kihagyta, mert nem akarták megpatkolni lovukat a füves pályára. Ők azóta esküsznek a mezítlábas létre.

Ezen fantasztikus sikerek ellenére azért senki se gondolja, hogy ez az áttérés olyan egyszerű. Nagyon gondos menedzselést igényel. Előnye, hogy lényegesen olcsóbb, néhány ló jobban ugrik, és mivel a legtöbb pálya ma már homokos, ez lehetővé teszi a „mezítlábas” versenyzést. Hátránya, hogy a lovas nem tud sarkakat használni, ami gátolja a füves pályán való versenyzést, illetve, hogy hat-nyolc hétre, de lehet, hogy még több időre lesz szükség, míg a ló patája kellőképp megerősödik, átáll a patkó nélküli életre.

John Whitaker sokat lovagol aszfalton, így elkerülhetetlen a pata védelme, illetve, ha a versenyhelyszínen sok a köves, aszfaltos terület, vagy ha a ló hajlamos kaparni a kamionban, akkor is szükség van valamilyen védelemre. Ezt legtöbbször felcsatolható patacipővel lehet megoldani. Whitakerék nem patkolják a lovaikat hat-hétéves korukig, egyrészt azért, mert manapság már alig vannak füves pályán rendezett versenyek, másrészt mivel nagyon sok fiatal lovuk van, így lényegesen kevesebbet kell a kovácsra költeni.

Rendszeresen szabályoztatják a patáikat és nagyon jól működnek, mondja.

Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann
Tehát John Whitaker is kísérletezik ezzel, néhány nyolcéves lováról levetette a patkót. Saját tapasztalata szerint igaz kellett némi idő, míg annyira megerősödtek a paták, hogy terhelhetők legyenek, és sokkal jobban kell rájuk figyelni, de eddig úgy tapasztalja, hogy a lovak jól teljesítenek, és nagyon boldognak tűnnek. „De nemcsak én vagyok így ezzel, sokan mások is érdeklődnek felőle, tanácsokat kérnek Pedertől és Henricktől. Ott van például a német Christian Kukuk, aki csak nemrég tért át a mezítlábas versenyzésre Mumbai nevű lovával és nyert egy számot Dohában.” Nem mondanám, hogy minden lónak megfelel, ha nincs rajta patkó – mondta John –, de egyes lovaknál biztosan működik. „Nem tudom, hogy kényelmesebben érzik-e magukat, de úgy tűnik, óvatosabbak, figyelmesebbek, szóval azt gondolom, minden bizonnyal így lehet. A patkó nélküliség nem teljesen illik a rendszerünkbe és még nem vagyok biztos benne, hogy a legjobb lovaimról is levetetném, de néhány lóval kísérletezem és figyelem, hogyan bírják. Pár évvel ezelőtt még nem mertünk erről álmodni sem, bizonyára elgondolkodtatja az embereket” – zárta John a gondolatait.

Vonzónak tűnhet ezen top lovasok sikertörténete, de ne csak a pozitívumok lebegjenek a szemünk előtt, figyeljünk azokra a mondatokra is, amelyek egyértelművé teszik, hogy nem minden lónak megfelelő, ha levesszük a patkót.

Julien Epaillard és Billabong du Roumois
Julien Epaillard és Billabong du Roumois
Mielőtt amellett döntünk, hogy megtesszük, és az átállásra is van elég türelmünk, mindenképp kérjük ki az állatorvos és a kovács véleményét. Amelyik lónak szabályos, erős patája van, vastag talpi résszel, nagyobb előnnyel indul a folyamatban, mint amelyik valamilyen hiányossággal bír. A különböző hiányosságok persze nem jelentik azt, hogy nem lovagolható a ló patkó nélkül, de a szakemberek véleménye nélkül semmiképp ne hozzunk felelőtlen döntést!

Forrás: 
Pegazus/Horse&Hound
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Ijedős lovak: kimutatható-e a génekből a nem kívánatos viselkedés?

A lovak prédaállatok, tehát a vadonban folyamatosan figyelniük kell a ragadozók jelenlétére. Emiatt a háziasított lovak is ugyanúgy érzékenyek az ismeretlen ingerekre, és meneküléssel válaszolhatnak a számukra új helyzetekre.

Wilm Vermeir a póniakadémián

Wilm Vermeir, a világszinten elismert edző és kiváló lovas neve gyakran olyankor hangzik el, amikor a beszélgetések témája a lovak top sportra való felversenyeztetése lesz. Nem véletlenül, hiszen számos sikeres ló top karrierjének elindításában vett részt a 43 éves lovas. 12 éves kislánya is sikeres versenyző 130 cm-en pónival, fia is indul versenyeken.

Huculfiak

Húsvét óta 27 csikó született az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesében és még hármat várnak.

Több mint húsz kategóriában rendezték meg a westernlovas ob első fordulóját

A hétvégén Kiskunfélegyházán rendezték meg a westernlovas országos bajnokság első fordulóját, amelyen többféle versenyszámban és kategóriában több mint 60 versenyző mérte össze tudását.

Kozma Ferenc Díj 2023

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított. A Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Első ízben rendezik meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

A MATE Georgikon Campusa 2023. május 11-14. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, röviden a KATT-ot. A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.

A fedett pálya amatőr bajnoka

Szilvásváradon rendezték a díjugrató fedett pályás szezon korosztályos és amatőr lovasainak döntőjét. A gyermek, ifi és fiatal lovasok mellett az amatőrök között is bajnokot avattak.

Díjazott állatok és tenyésztők Hódmezővásárhelyen

A XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon megtartott tenyészszemléken húsmarha-, tejelő szarvasmarha-, juh-, sertés- és lótenyésztők vehették át a legszebb tenyésztállatok bemutatásáért járó díjakat. Idén a baromfibírálat a madárinfluenza miatt elrendelt zárlat miatt elmaradt.