0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mezítláb a legmagasabb szinten

A tokiói olimpia kapcsán már írtunk arról, hogy az aranyérmes svéd csapat két lova, Peder Fredricson All Inje és Henrik von Eckermann King Edwardja is patkó nélkül versenyzett. Úgy tűnik, egyre több top lovas kezd kacérkodni a gondolattal, hogy a természetesebb és egyben jóval költséghatékonyabb pataszabályozást válassza.

John Whitaker csapatezüstérmes, egyéni helyezett olimpikon, világbajnokságok egyéni ezüst- és csapatbronzérmese, Európa-bajnok brit ugrólegenda más sztárlovasokhoz hasonlóan úgy döntött, hogy néhány lováról leveteti a patkót.

„Adtam egy esélyt a patkó nélküli létnek – az, hogy így még olcsóbb is, yorkshire-iként vonzó számomra”, kommentálta a döntését.

Patkóval vagy anélkül? Mostanában mindenki ezt kérdezi. Lássuk, kik azok a top lovasok, akik már döntöttek. Elsőként említsük meg a világelső Henrik von Eckermannt, aki tavaly világbajnoki címet szerzett és egész friss eredményként megnyerte az idei, Omahában rendezett világkupa-döntőt is King Edward nevű lovával. A másik közismert világsztár Peder Fredric­son, a tokiói olimpia csapataranyérmese és egyéni ezüst­érmese. Az ötcsillagos báze­li nagydíjat az osztrák Max Kühner nyerte EIC Cooley Jump The Q nevű lovával, amelyről mostanában vették le a patkót. Julien Epaillard pedig az elsők között volt, aki óriási sikert aratva patkó nélkül ugrott a csúcsra.

Peder és Henrik tavaly még Aachent is kihagyta, mert nem akarták megpatkolni lovukat a füves pályára. Ők azóta esküsznek a mezítlábas létre.

Ezen fantasztikus sikerek ellenére azért senki se gondolja, hogy ez az áttérés olyan egyszerű. Nagyon gondos menedzselést igényel. Előnye, hogy lényegesen olcsóbb, néhány ló jobban ugrik, és mivel a legtöbb pálya ma már homokos, ez lehetővé teszi a „mezítlábas” versenyzést. Hátránya, hogy a lovas nem tud sarkakat használni, ami gátolja a füves pályán való versenyzést, illetve, hogy hat-nyolc hétre, de lehet, hogy még több időre lesz szükség, míg a ló patája kellőképp megerősödik, átáll a patkó nélküli életre.

John Whitaker sokat lovagol aszfalton, így elkerülhetetlen a pata védelme, illetve, ha a versenyhelyszínen sok a köves, aszfaltos terület, vagy ha a ló hajlamos kaparni a kamionban, akkor is szükség van valamilyen védelemre. Ezt legtöbbször felcsatolható patacipővel lehet megoldani. Whitakerék nem patkolják a lovaikat hat-hétéves korukig, egyrészt azért, mert manapság már alig vannak füves pályán rendezett versenyek, másrészt mivel nagyon sok fiatal lovuk van, így lényegesen kevesebbet kell a kovácsra költeni.

Rendszeresen szabályoztatják a patáikat és nagyon jól működnek, mondja.

Tehát John Whitaker is kísérletezik ezzel, néhány nyolcéves lováról levetette a patkót. Saját tapasztalata szerint igaz kellett némi idő, míg annyira megerősödtek a paták, hogy terhelhetők legyenek, és sokkal jobban kell rájuk figyelni, de eddig úgy tapasztalja, hogy a lovak jól teljesítenek, és nagyon boldognak tűnnek. „De nemcsak én vagyok így ezzel, sokan mások is érdeklődnek felőle, tanácsokat kérnek Pedertől és Henricktől. Ott van például a német Christian Kukuk, aki csak nemrég tért át a mezítlábas versenyzésre Mumbai nevű lovával és nyert egy számot Dohában.” Nem mondanám, hogy minden lónak megfelel, ha nincs rajta patkó – mondta John –, de egyes lovaknál biztosan működik. „Nem tudom, hogy kényelmesebben érzik-e magukat, de úgy tűnik, óvatosabbak, figyelmesebbek, szóval azt gondolom, minden bizonnyal így lehet. A patkó nélküliség nem teljesen illik a rendszerünkbe és még nem vagyok biztos benne, hogy a legjobb lovaimról is levetetném, de néhány lóval kísérletezem és figyelem, hogyan bírják. Pár évvel ezelőtt még nem mertünk erről álmodni sem, bizonyára elgondolkodtatja az embereket” – zárta John a gondolatait.

Vonzónak tűnhet ezen top lovasok sikertörténete, de ne csak a pozitívumok lebegjenek a szemünk előtt, figyeljünk azokra a mondatokra is, amelyek egyértelművé teszik, hogy nem minden lónak megfelelő, ha levesszük a patkót.

Mielőtt amellett döntünk, hogy megtesszük, és az átállásra is van elég türelmünk, mindenképp kérjük ki az állatorvos és a kovács véleményét. Amelyik lónak szabályos, erős patája van, vastag talpi résszel, nagyobb előnnyel indul a folyamatban, mint amelyik valamilyen hiányossággal bír. A különböző hiányosságok persze nem jelentik azt, hogy nem lovagolható a ló patkó nélkül, de a szakemberek véleménye nélkül semmiképp ne hozzunk felelőtlen döntést!

Forrás: Pegazus/Horse&Hound