Back to top

Példátlan módon termesztenek csipkebogyót hazánkban

A Pilis, a Gerecse, valamint a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medencében található Leányvár ad otthont egy különleges hazai mezőgazdasági vállalkozásnak. A Herbafarm Kft. ugyanis nem mindennapi módon, csipkebogyót termeszt bio formában, közel 150 hektáros területen.

a_csipkebogyo_igazi_vitaminbomba_kituno_c-vitamin-forras_krpr.hu_.jpg

A csipkebogyó igazi vitaminbomba, kitűnő C-vitamin-forrás
A csipkebogyó igazi vitaminbomba, kitűnő C-vitamin-forrás
Fotó: KRPR.hu
A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa cannina) gyógyhatású áltermése, amelynek kialakításában a termőn kívül más virágrészek is részt vesznek. A növény szárainak végén, általában az ősz elején vagy közepén, a virágzást követően, a rózsaszirmok lehullása után alakul ki. Ez a rózsa egyik kevésbé ismert része, a növény gyümölcse.

Jellemzően narancssárga vagy vörös, olykor pedig lila vagy épp fekete színben tündököl.

Népies megnevezései között megtalálható a csipke, csitkenye, hecsedli és hecserli, valamint a bicske is. A különleges termés ehető, ráadásul nemcsak az emberek, de a madarak és a különféle állatok is rendszerint szeretik.

Kitűnő C-vitamin-forrás

A növény esetében egyaránt ehető a rózsaszirom, valamint a csipkebogyó is. Az almával azonos növénytani családba tartoznak a rózsák, termésük is nagyban hasonló, még ha első látszatra ezt nem is feltételeznénk. A csipkebogyó igazi vitaminbomba, a hagyományos és a népi orvoslásban is jelentős múlttal rendelkezik, hiszen A-, B1- és B2-, valamint K-vitaminban is gazdag. Mindezek mellett azonban elsősorban magas C-vitamin tartalmáról ismert, mely erősíti az oxidációs folyamatok szabályozását, szilárdítja a kötőszövetet, támogatja a vérerek falát, illetve fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben.

Kevesen termesztik, ökológiai gazdálkodásban pedig annál is ritkább

A feldolgozásra kerülő csipkebogyó hagyományosan a gyűjtésből származik, kevesen foglalkoznak kifejezetten ennek termesztésével.

Bio formában pedig még annál is ritkábban, főleg 150 hektáron.

„Vállalkozásunkat több mint 10 éves múlttal rendelkezik. Csipkebogyót termesztünk, az ipar különböző szereplői számára, ráadásul bio formában” – mondta dr. Rybaltovszki Péter, a Herbafarm Kft. ügyvezetője.

Egyszerű megfogalmazásban az agrár és élelmiszertermelő tevékenységek leginkább környezetbarát változatára szokták a bio-, organikus vagy más néven ökológiai gazdálkodás kifejezéseket használni. Segítségével értékesebb beltartalmú csipkebogyót, valamint abból készült élelmiszereket állíthatnak elő.

„Anékül, hogy jelentősen megterhelnénk a talajt és a vizeket, valamint mindent összevetve a természeti környezetet, a bio gazdálkodásnak köszönhetően fenntarthatóbb módon vagyunk képesek ellátni a piaci szükségleteket hosszú távon” – tette hozzá dr. Rybaltovszki Péter.

Kihívások a csipkebogyó termesztése során

Az előző évi aszály az agrárium szereplőit ritka kihívások elé állította. Azok, akik organikus módon termesztettek, azok számára pedig még kevesebb eszköz állt rendelkezésre a károk enyhítésére.

„A tavalyi nyár végén Európa közel kétharmadát fenyegette olyan mértékben aszály, amelyre előtte több mint 500 éve nem volt példa.

A különleges vállalkozásnak a helyzetre különleges megoldást javasoltunk. Egy olyan terméket, melynek használatával az organikus termesztés továbbra is fenntartható” – mondta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója, aki hozzátette, hogy ennek megfelelően nem nitrogéntartalmú vegyszerek, hanem növénykondicionálók használatáról beszélhetünk.

leanyvaron_kozel_150_hektaros_teruleten_termesztenek_bio_formaban_csipkebogyot_krpr.hu_.jpg

Leányváron közel 150 hektáros területen termesztenek bio formában csipkebogyót
Leányváron közel 150 hektáros területen termesztenek bio formában csipkebogyót
Fotó: KRPR.hu

Ahogy az embereknek, úgy a növényeknek is jól jön időnként, ha a stressztűrőképességükhöz valamilyen formában hozzá tudunk járulni. Igaz, hogy esetükben a stresszhelyzetek más szituációkból állnak. Ilyen lehet a jégeső, a túl sok csapadék, vagy éppen az aszályos időszak is.

„A növényeknek sajnos ezekben a stresszhatásokban nem egyszer van részük. A tavalyi aszályt például a szaktanácsadásnak köszönhetően egy természetes norvég alga kivonatot tartalmazó oldattal sikerült jól átvészelnünk” – emelte ki a Herbafarm Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy idén már nem lesz kérdés, hogyan védekezzenek.

Az ilyen jellegű készítmények nagyban segíthetik a fentarthatóbb gazdálkodást, mégis fokozzák a növények stressztűrő-képességét.

Ráadásul jelentősen növelhetik a gyökérrendszerek fejlődését, serkentik a sejtosztódást és a sejtmegnyúlást, valamint felkészítik a növényeket a téli időszak átvészelésére is.

Forrás: 
Vitafer Hungária Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.