Back to top

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.

A bolha csípése nagyon kellemetlen, és hosszú idő alatt gyógyul
A bolha csípése nagyon kellemetlen, és hosszú idő alatt gyógyul
Fotó: wikipedia
Szóval nyugodt lelkiismerettel védekezhetünk ellenük és kutyakötelességünk megvédeni kedvenceinket is. A gyári készítmények gyakran megterhelhetik kedvenceink szervezetét. Ezért érdemes informálódni a természetes lehetőségek előnyeiről és biztonságos alkalmazhatóságukról. Legyünk figyelmesek és felelősségteljesek, mert attól, hogy valami növényi eredetű, még lehet veszélyes.

Bolhaűző növények

Az illóolajok nagyon koncentrált készítmények, mindig csak megfelelőképpen hígítva szabad őket használni, önmagukban kellemetlenségeket, gyulladásos reakciót válthatnak ki. Állatok esetében is nagy odafigyeléssel kell eljárni első használat előtt, szükséges megvizsgálni, hogy allergiásak-e rá.

Olyan helyre pedig semmiképpen se kenjük, ahonnan lenyalhatnák, mert a legtöbb illóolaj nem annyira tiszta, hogy fogyasztható legyen, és akár mérgező is lehet számukra.

Citromcirok (Cymbopogon flexuosus)

A bolhák ki nem állhatják az indiai- citromfű illóolajának illatát, tehát ha a légtérben vagy hígítva az állat bőrén használjuk, távoltarthatjuk a háztól és a bundától ezeket a picuri vérszívókat.

Menták (Mentha sp.)

A menták jellengezets illata nem a rovarok kedvence
A menták jellengezets illata nem a rovarok kedvence
Fotó: wikipedia
Elűzi a bolhákat a fekvőhely környékén használt mentacsokor vagy az illóolaj párologtatása. A borsmenta eléggé erőteljes hatású, ebből kifolyólag komoly veszélyekkel járó növény. Használata előtt feltétlenül győződjünk meg róla, hogy képes-e tolerálni a kutyus.

Szalmagyopár (Helichrysum italicum)

Megfutamítja a bolhákat illetve csillapítja a csípésük okozta viszketést és gyulladásos reakciót.

Az utóbbi esetben a hordozóolajjal kevert illóolajat naponta egyszer lehet használni az érintett helyen.

Citrom (Citrus x limon)

A citromolaj erőteljes illata távozásra bírja a bolhákat. Cseppentsünk néhány cseppet a kutyák, macskák vackára, illetve helyezzünk el a lakás olyan pontjain, ahol még gyakran tartózkodnak, heverésznek.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Rozmaring
Rozmaring
Egy kevés tejben feloldott 5-8 cseppnyi rozmaringolajjal gazdagított fürdő kiiktatja a bolhákat, csillapítja a kutyák megviselt bőrének fájdalmait és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Macskák esetében ne alkalmazzuk, számukra mérgező lehet.

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

A növény leveleivel bedörzsölhetjük a háziállatok szőrét, fekhelyét, hogy távoltartsuk a bolhákat, tetveket.

Teafa illóolaj (Melaleuca alternifolia)

A nyakörvre vagy a fekhelyre cseppentve meggyőzi a bolhákat, hogy jobban teszik, ha felveszik a nyúlcipőt.

Alaszkai sárga cédrus (Callitropsis nootkatensis)

Jelenleg a leghatékonyabb illóolaj a bolhák ellen, ami nem csak elriasztja, de el is pusztítja őket.

Lehet a felmosóvízbe tenni, és ha nem allergiásak rá az állatok, alkalmazható hígítva a bőrükön.

Mit tehetünk még?

A kiegyensúlyozott táplálkozás kiemelkedően fontos jelentőséggel bír a kutyák és a macskák egészségének megőrzésében. A jó minőségű ennivalók fogyasztása mellett alapvetően bolhamentesség érhető el náluk. Ha mégis beszivárognak a kis bajkeverők, keverjünk az ételükbe sörélesztőt és a bolhák fejvesztve iszkolnak, hogy máshonnan tankoljanak.

Bolhafertőzés esetén ajánlott sűrűbben porszívózni, meleg vízzel felmosni a padlót, valamint érdemes hetente kimosni az összes textilt, amin fekszik, amivel játszik és bolha elleni fürdőt készíteni a kutyusnak.

Egy újabb dolog, amit sokkal jobb megelőzni, mint kezelni. Mégis azzal számolni kell, hogy bármelyik séta vagy kirándulás során történhetnek ilyen apró balesetek, hiszen a gyakran látogatott helyeken könnyen összeszedhetünk néhány bolhát.

Ezentúl nem kell kétségbe esni, mert ha ez meg is történik, ezekre az illóolajokra bizton számíthatunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.