Back to top

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Szőnyi István életművének a táblaképek mellett fontos részét képezik grafikai munkái, melyek jelentős része a Szőnyi Múzeum gyűjteményében található. Többségük vázlat, tanulmányrajz, afféle vizuális jegyzet, hol néhány vonással megörökített pillanatkép, hol komolyabban kidolgozott kompozíció, amelyeket azzal a céllal készített, hogy később festményeinél felhasználhassa őket.

A képek visszatükrözik azt a mély kötődést, ami Szőnyit Zebegényhez fűzte. A művészi törekvéseinek tökéletesen megfelelő környezet – ahol felfedezhette az ember és a táj egységét, az egyszerű hétköznapi falusi élet szépségeit – új korszakot nyitott meg festészetében.

A valóságból kiinduló lírai ábrázolásmóddal egy idilli Árkádiát varázsolt a falusi környezetből, ahol a mindennapi feladataikat végző emberek, a velük együtt élő állatok, de még az őket körülvevő használati tárgyak is egy Szőnyi által tökéletesnek látott világ harmonikus képét közvetítik.

A színes akvarell és gouache képeken, a tus- és szénrajzokon átsugárzik a festő rajongása az őt körülvevő természet, az állatok és a zebegényi falusi élet iránt.

Szőnyi számára nem létezett jelentéktelen téma, minden körülötte lévő dolgot megörökített, amit valamilyen szempontból érdekesnek talált. Kevés beszédű emberként számára a vizuális alkotás volt az önkifejezés és a kommunikáció igazi módja. Egyetlen mondatban össze tudta foglalni a festészet lényegét: „A festő azt festi, amit mindenki lát, de csak ő vesz észre.” Zebegényi házában ma Szőnyi István Emlékmúzeum működik.

A zebegényi falusi hétköznapokat bemutató, ritkán kiállított Szőnyi alkotások augusztus 13-áig tekinthetők meg a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén mintegy kétmilliárd forint értékben nyújt tagdíjkedvezményt a NAK

2023. június 1-jén megkezdődött a tagdíj-megállapítási időszak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A köztestület országos küldöttgyűlésének döntése értelmében a tavalyi 1 milliárd Ft-os keret után idén újabb, közel 2 milliárd Ft összegű tagdíjkedvezményt nyújt a NAK tagsága számára.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A Corteva Agriscience vezetői változást jelentett be Magyarországon

Mivel az európai mezőgazdasági piac dinamikus és kihívásokkal teli környezethez való alkalmazkodást igényel, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat változást jelent be magyarországi vezetőségében: 2023. június 1-jén Borsos László ügyvezető igazgató leköszön tisztségéről, és helyét Sergii Kharin veszi át.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.