Back to top

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: mmg archív
Az Euractiv.com írása szerint az EU végrehajtó testülete 2022 áprilisában mutatta be az ipari kibocsátásokról szóló irányelv (IED) javasolt átalakítását. Ennek célja

az ipari létesítményekből származó káros kibocsátások csökkentése, amelyek hatályát az EU legnagyobb állattartó telepeire is kiterjesztik.

A május 24-én tartott szavazáson a környezetvédelmi képviselők támogatták a Bizottság javaslatát, hogy az IED-t kiterjesszék a nagyobb méretű szarvasmarhatartó, valamint sertés- és baromfitenyésztő telepekre is.

A javasolt módosítások szerint a 200-nál több állategységgel rendelkező sertés- és baromfitartó telepek, valamint a 300 vagy annál több állategységgel rendelkező szarvasmarhafarmok az irányelv hatálya alá esnének – ez kétszerese a Bizottság eredeti, 150 állategységre vonatkozó javaslatának.

Mindkét szám olyan küszöbérték, amelynél a családi gazdaságokat is ipari termelőként határozzák meg, és ezért az irányelv értelmében büntetik őket. A tervezet most először tartalmaz viszonossági záradékot annak biztosítására, hogy az EU-n kívüli termelőktől származó behozatal is az uniós szabályokhoz hasonló követelményeknek kell, hogy megfeleljen.

A tervezet előadója, Radan Kanev jobbközép európai parlamenti képviselő számára a jelentés pragmatikus:

„Ha azt akarjuk, hogy a Green Deal a gyakorlatban is működjön, azt lehetőséggé kell alakítanunk a polgárok és az ipar számára” – mondta, hozzátéve, hogy az is „döntő fontosságú”, hogy ne rakjunk felesleges bürokratikus terheket a gazdákra.

Fotó: mmg

Amikor a képviselők várhatóan nyáron megszavazzák végleges javaslatukat a plenáris ülésen, utána kezdődnek a tárgyalások a másik törvényhozóval, az EU Tanáccsal, amely már márciusban megállapodott a módosításairól.

Akkor az uniós miniszterek azt javasolták, hogy az ipari állattenyésztés küszöbértékét emeljék a sertés- és szarvasmarha esetében 350 állategységre,  a baromfi esetében pedig 280 ÁE-re, valamint a vegyes gazdaságok fokozatos megközelítését.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.