0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

A szőlőperonoszpóra fertőzésének minden szakasza cseppfolyós víz jelenlététől függ, vagyis az áttelelő spórák csírázásához, a makrosporangium fejlődéséhez és felverődéséhez a szőlő leveleire, valamint a fertőző rajzóspórák kialakulásához is vízre van szüksége a gombának.

Azt hihetnénk, hogy a tavalyi szárazság miatt nincs fertőzőanyag a hazai ültetvényekben, de sajnos nem ez a helyzet.

Nyáron hamar abba lehetett hagyni a gombaölő szerek használatát, ősszel azonban megérkezett a csapadék, és az országban sokfelé fertőzte a peronoszpóra a hónaljhajtásokat. A képződött áttelelő spórák sem szenvedtek kárt a télen, a hőmérséklet és a nedvesség is kedvező volt a számukra. 

A BASF előrejelző rendszerében a Balaton déli és északi oldaláról is jelezték az olajfoltok megjelenését a leveleken, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor jellemző körülbelül kéthetes lappangási idő már letelt az első fertőzés óta. Szekszárdon napjainkra tömegesen megjelentek a tünetek, sőt másodlagos fertőzés is bekövetkezett, amihez már néhány órás levélnedvesség is elég. A szőlő most a meleg  hatására gyorsan fejlődik, a legfogékonyabb fejlődési állapota, a virágzás június első harmadában várható. A mostani fertőzésből eredő károk valószínűleg megmutatkoznak majd. 

A meteorológiai állomások május közepére jelezték az első fertőzési veszélyt, ami minden bizonnyal bekövetkezett, még ha a tünetek nem is mindenütt alakultak ki.

Valószínűleg már a jelzés előtt is volt fertőzés, amit a peronoszpóra elterjedtsége mutat. Nagyon korai az idei megjelenése, amiből súlyos járvány lehet, ha továbbra is elég csapadék lesz a gomba számára. Körülbelül egy hónapos teljes szárazság tudná megállítani a betegség terjedését.

Most már nem elég kontakt gombaölő szert használni, a peronoszpóra megállítására felszívódó készítményekre van szükség (Enervin, Profiler). A rezisztencia kialakulásának megelőzésére mindig használjunk kontakt szert is a felszívódó gombaölő szerek mellé!

A későbbi fertőzések megelőzésére és gyógyításra is alkalmasak a kálium-foszfonát hatóanyagú készítmények, amelyeket azonban blokkszerűen, három-négy alkalommal egymás után kell használni, hogy a hatóanyag feltöltse a növény szöveteit. Ilyen szer például az AktyShield, a Delan Pro, de ezek nem szabad forgalmú, hanem „zöld könyves” készítmények.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu