Back to top

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

A szőlőperonoszpóra fertőzésének minden szakasza cseppfolyós víz jelenlététől függ, vagyis az áttelelő spórák csírázásához, a makrosporangium fejlődéséhez és felverődéséhez a szőlő leveleire, valamint a fertőző rajzóspórák kialakulásához is vízre van szüksége a gombának.

Azt hihetnénk, hogy a tavalyi szárazság miatt nincs fertőzőanyag a hazai ültetvényekben, de sajnos nem ez a helyzet.

Nyáron hamar abba lehetett hagyni a gombaölő szerek használatát, ősszel azonban megérkezett a csapadék, és az országban sokfelé fertőzte a peronoszpóra a hónaljhajtásokat. A képződött áttelelő spórák sem szenvedtek kárt a télen, a hőmérséklet és a nedvesség is kedvező volt a számukra. 

Szőlőperonoszpóra levéltünete
Szőlőperonoszpóra levéltünete
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A BASF előrejelző rendszerében a Balaton déli és északi oldaláról is jelezték az olajfoltok megjelenését a leveleken, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor jellemző körülbelül kéthetes lappangási idő már letelt az első fertőzés óta. Szekszárdon napjainkra tömegesen megjelentek a tünetek, sőt másodlagos fertőzés is bekövetkezett, amihez már néhány órás levélnedvesség is elég. A szőlő most a meleg  hatására gyorsan fejlődik, a legfogékonyabb fejlődési állapota, a virágzás június első harmadában várható. A mostani fertőzésből eredő károk valószínűleg megmutatkoznak majd. 

A meteorológiai állomások május közepére jelezték az első fertőzési veszélyt, ami minden bizonnyal bekövetkezett, még ha a tünetek nem is mindenütt alakultak ki.

Peronoszpóra a hónaljhajtáson
Peronoszpóra a hónaljhajtáson
Fotó: Horváth Csilla
Valószínűleg már a jelzés előtt is volt fertőzés, amit a peronoszpóra elterjedtsége mutat. Nagyon korai az idei megjelenése, amiből súlyos járvány lehet, ha továbbra is elég csapadék lesz a gomba számára. Körülbelül egy hónapos teljes szárazság tudná megállítani a betegség terjedését.

Most már nem elég kontakt gombaölő szert használni, a peronoszpóra megállítására felszívódó készítményekre van szükség (Enervin, Profiler). A rezisztencia kialakulásának megelőzésére mindig használjunk kontakt szert is a felszívódó gombaölő szerek mellé!

A későbbi fertőzések megelőzésére és gyógyításra is alkalmasak a kálium-foszfonát hatóanyagú készítmények, amelyeket azonban blokkszerűen, három-négy alkalommal egymás után kell használni, hogy a hatóanyag feltöltse a növény szöveteit. Ilyen szer például az AktyShield, a Delan Pro, de ezek nem szabad forgalmú, hanem „zöld könyves” készítmények.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.