Back to top

Világrekord született

Csúcsot döntött a BAUHAUS barkácsáruház-lánc Németországban. A világ leghosszabb virágládasorát ültették be, amely a mannheimi BUGA2023 kertészeti kiállítást díszítette. A nem mindennapi ötletet „világrekord az éghajlatért” mottóval valósították meg.

A 2232 méter hosszan kígyózó virágládasort a németországi mannheim-ban zajló BUGA 2023 kiállítás Spinelli nevű kiállítói területén hozták létre. A BAUHAUS a rekord felállításával a környezetvédelemre szerette volna felhívni a figyelmet, és arra ösztönözni a BUGA 2023 látogatóit, hogy helyezzenek nagy hangsúlyt a kiállításon is kiemelt témaként kezelt klímavédelemre és élelmiszerbiztonságra.

A BAUHAUS alkalmazottjaiból, kertészekből és a beszállító partnerekből álló csapat több hónapig dolgozott azon, hogy megvalósítsák a figyelemre méltó, klímavédelemre ösztönző ötletet.

Az a céljuk, hogy megmutassák, már egyetlen virágláda beültetésével hozzájárulhatunk az egészséges környezethez és a személyes jóléthez.

A rekordot végül Olaf Cake Becker, a RID REKORD INSTITUTE GERMANY GmbH zsűritagja hivatalosan is elfogadta és hitelesítette, így az bekerül a RID világrekordok könyvébe is.

Fotó: BAUHAUS

A beültetett virágládák újrahasznosított anyagokból készültek, és természetesen tőzegmentes virágföldbe külön erre a célra válogatott, fenntarthatóan, németországi családi gazdaságokban termelt növények kerültek. A virágládák összeállítását nem véletlenül igazították erre az időpontra: a május 20-án a Méhek Világnapján minden látogató közelről tekinthette meg a környezet- és beporzóbarát beültetéseket.

Azt követően szétszedték a virágládákat, és a Mannheim környéki BAUHAUS áruházakban darabonként tíz euróért kezdték el árusítani őket. Az ebből származó bevételt az áruház a Természetvédelmi és Környezeti Oktatási Munkacsoport (ANU) javára ajánlja fel, az összeggel olyan fenntartható projekteket támogatnak, amelyek során gyermekeknek és fiataloknak tartanak ismeretterjesztő előadásokat környezetvédelemről és egészséges táplálkozásról.

Akik tehát megveszik a virágládákat, közvetlenül is hozzájárulnak a következő generációk jövőjéhez. 

A nem mindennapi akcióban összesen több mint 280 személy segédkezett beültetni, összeállítani, majd szétszerelni a 2278 virágládát. A beültetéshez összesen mintegy 120 faj 14 ezer növényét használták fel. A ládákat 45 000 liter (azaz 45 köbméter, vagyis 1,5 billentős teherautó rakománya) tőzegmentes földdel töltötték fel. A munka irányítását 4 kertész segítette. A 6 kamionnyi növényt 250 CC konténeren szállították a helyszínre.

Az idei rekorddal a 2059 méteres virágládasor rekordját sikerült megdönteni, amelyt 2009. május 1-jén állítottak fel Tilburgban, Hollandiában.

Forrás: 
magyarmezogaazdasag.hu/bauhaus.info

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Egerek a búzában

Egy vegyszermentes módszernek köszönhetően megakadályozható, hogy az egerek felfalják a búzatermést. Az eljárás drasztikusan csökkenti a magveszteséget.

Itt az ideje, hogy rózsát szaporítsunk – akár egy ajándékba kapott rózsaszálból is!

A nemes rózsák többsége oltással szaporított, azaz egy strapabíró, igénytelen alanyra szemzéssel helyezik rá a nemest. Házilag azonban a legegyszerűbben dugványozással szaporíthatunk rózsákat, melyre a mostani a legideálisabb időszak.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.