Back to top

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Nincs is ezzel semmi baj, a messziről jött borász mellé jól illik a helyi bulizenekar, és a törzsökös borfajtákhoz is csúszik az országosan ismert muzsikus.

Csakhogy a média szívesen feledkezik meg arról, hogy a borfesztivál lényegi eleme a bor és a mögötte álló borász. A borfesztiválok előzetesei nem azt taglalják, hogy kik béreltek standot, hanem azt, hogy milyen zenei kínálatot hoztak össze a szervezők.

Az eseményről beszámoló tudósításokban és kisriportokban is hangsúlyi elem a buli látogatottsága, az időjárásnak (hőség, eső) dacoló tömeg mérete, és még a lacikonyhák választéka is inkább téma, mint maga a bor.

A sajtómunkást (és a mögötte magasodó szerkesztőt) könnyű a sárba döngölni eme érzéketlensége miatt, ugyanakkor lássuk be, sőt lássuk végre be, hogy a médiának ez a hozzáállása egyenes következménye annak az edukációs vákuumnak, amit a szőlész-borász szakma a maga végtelen szűklátókörűségével maga hozott létre. A ’90-es évek útkeresése után közel negyed évszázadunk volt arra, hogy szervezetten, perspektivikusan és eredményesen reagáljunk a csökkenő szőlőterületekre és az egyre erőtlenebb belső fogyasztásra. Semmitmondó gigaposztereken kívül („igyál magyar bort!”) egyetlen érdemi lépés sem történt azért, hogy a magyar piac értse, élvezze és növekedési pályán tartsa a magyar bort.

A boldog tudatlanság révületében él az egész szakma, akár egy benyugtatózott, az altatásra előkészített beteg. Becsap bennünket, hogy a hazai élelmiszerek között a kis- és nagykereskedelem kínálatát tekintve egyedül a magyar bor van monopolhelyzetben, és a csontig hatoló problémákat eltakarja az – az egyébként rendkívül dicséretes körülmény –, hogy folyamatosan rendkívüli állami támogatásban részesül az ágazat.

A technológiai fejlesztéseket inspiráló pályázatok révén százával születtek vagy újultak meg borászati vállalkozások, és ez nem csak a pincékre, hanem az ültetvényekre is pozitív hatást gyakorolt.

Csak közben elfelejtettünk bort inni.

Időről időre előkerül az autósokat érintő zéró tolerancia ügye vagy az a sehová sem vezető problémafelvetés, hogy miként adhatnánk el külföldön a borunkat, miközben folyamatosan csökken a belső fogyasztás, és semmi sem pótolja azt a frröccsös-borozós generációt, amely a rendszerváltás óta határozott léptekkel kimasírozott a temetőkbe. Azt állítom, hogy sem a zéró tolerancia eltörlése, sem a külhoni értékesítés témája messze nem ér fel a belső fogyasztás tragikus tendenciáihoz.

Ma a borokról szóló kommunikáció 95 százalékban a prémium kategóriás felső 5 százalékról szól. A vendéglátóiparért tevékenykedő 150 képzőhely (nem az OKJ-s képzésekről beszélek) úgy bocsátja ki évtizedek óta a felszolgálók, szakácsok, üzletvezetők és cukrászok tízezreit, hogy ezek a fiatalemberek a középfokú tanulmányaik négy éve alatt semmit sem tanultak a bor kulturális, gasztronómiai és élettani szerepéről. Aztán ezek a fiatalok bekerülnek a vendéglátás gépezetébe, és olyan vezetők iránymutatásai alapján dolgoznak, akik ugyanígy semmit sem tudnak az egészről. Legfeljebb annyit, hogy melyik beszállító készít borlapot és ad hűtőt.

Ezért lehet az, hogy a vendéglők, csárdák és éttermek borlapjai uniformizáltak, és hogy az ország nagy részében a vendéglősök nem preferálják a helyi termelőket.

Már ez a jelenség önmagában kiérdemli a botrányos jelzőt, a felszolgálók többségének felkészületlenségéről nem is beszélve.

A televíziókban a merjünk nagyon buták lenni típusú vetélkedők mellett a legnagyobb műsoridőt a főzős műsorok kapják meg, de az ízekhez nem ajánlanak bort, szponzorként viszont felsejlik az ihatóság alsó határán teljesítő borászat. Magyarország 1910-ben a föld harmadik-negyedik legnagyobb bortermelője és forgalmazója volt. 113 évvel később eljutottunk odáig, hogy a gasztronómiai műsorokban el sem hangzik szőlő- vagy borfajta neve. És a jelenségre nincs válasza egyik borért felelős hazai szervezetnek sem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.