Back to top

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

Fotó: Flickr
A kaliforniai kondorpopuláció megmaradása a tét az elrendelt vakcinázással. Ugyanis az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (USFWS) március végén egy elpusztult kondorkeselyűt talált, az állatban pedig kimutatták a magas patoganitású madárinfluenza vírusát. Nem ez volt az egyetlen eset, azóta további 20 kondor pusztult el, további négy pedig rehabilitációs központban lábadozik.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata (APHIS) sajtóközleménye szerint

az elpusztult kondorok közül 15-nél igazolták a madárinfluenzát. Ezek után hagyta jóvá az APHIS a veszélyeztetett faj vakcinázását.

Az engedélyezett vakcina egy leölt, inaktivált készítmény, amelyet az APHIS Állatorvos-biológiai Központja még 2016-ban feltételesen engedélyezett. Mivel a vakcinát korábban nem tesztelték a vírus ezen törzse ellen ezekben a fajokban, az oltási program első lépése egy biztonsági kísérlet a hasonló fajhoz tartozó észak-amerikai keselyűn. Amennyiben nem lesznek káros hatások, a veszélyeztetett kondorokat is vakcinázzák. A biztonsági kísérlet 2023 májusában megkezdődött egy „helyettesítő” észak-karolinai keselyűállományban.

Kaliforniai kondorkeselyű
Kaliforniai kondorkeselyű
Fotó: Wikimedia Commons

Efféle sürgősségi, az engedélyezési eljárást könnyítő felhasználási/vakcinázási engedélyt vészhelyzetben adhat ki az amerikai állategészségügyi hatóság, hogy megelőzzék, ellenőrizzék vagy felszámolják az állatbetegségeket.

Az APHIS a kondorok sürgősségi vakcinázását is azért hagyta jóvá, mert ezek a madarak kritikusan veszélyeztetettek, populációjuk nagysága kevesebb, mint 600 egyed.

Ez egyébként lehetővé teszi a vakcina szoros megfigyelését annak biztosítása érdekében, hogy csak az engedélyezett populációnak adják be.

Hazánkban veszélyeztetett állatkerti madárpopulációknál engedélyezik a madárinfluenza elleni vakcinázást - de csak már azután, hogy pár évvel ezelőtt a keszthelyi Georgikon Majormúzeum teljes bemutató, nem tenyésztett állományát, köztük védett madarakat is leöltek a megjelent madárinfluenza miatt. Az eset akkor - különösen a díszrécék, díszludak tenyésztőinek körében - nagy felháborodást váltott ki.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.