0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

A vetőmagból hozzuk ki a legtöbbet!

A minőségi vetőmagokban rejlő genetikai adottságok csak megfelelő agrotechnikával aknázhatók ki. A növénynemesítők által javasolt technológiát és a növényvédőszer-gyártók javaslatait pedig kísérletek során lehet összehangolni. Ennek eredményeként fajtához, területhez és a helyi időjáráshoz tudjuk a növények tápanyag-utánpótlását és növényvédelmét igazítani.

Így akár a felhasznált inputok mennyiségét is csökkenteni tudjuk, miközben nő a termésbiztonság – hangzott el a bölcskei őszi kalászos fajta- és technológiai bemutatón.

A Bölcskén tartott idei őszi kalászos fajta- és technológiai bemutató szervezésének célja, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján a hazai viszonyokhoz igazodó és az uniós elvárásoknak is megfelelő technológiát ismerhessenek meg a gazdálkodók. Véglesi János, a UPL Hungary Kft. kereskedelmi vezetője, a bemutató egyik szervezője egy hasonlattal élve kiemelte:

a kiváló minőségű vetőmag számára a megfelelő indítás olyan mint kisgyereknek a védőoltás.

Fontos, hogy megfelelő védelemmel, csávázással lássuk el. Sok növénytermesztő ezen kezd el spórolni, ami azért nem jó, mert ennek a termesztés során látható hátrányai lesznek. Tudatosan megtervezett védelemmel a vetéstől a növény fejlődésén át, a folyamatok komplex kezelésével és az időben történő reagálással pénzt spórolhatunk, miközben megtartjuk a kívánt termésszintet. Az idén különösen fontos lesz a kiváló minőségű termés, mert a piacon túlkínálat várható. Ebben a helyzetben a legjobb minőségű gabonának biztosan lesz piaca, a többinek azonban kétséges.

Idén az őszibúza-bemutató helyszíne az Agro-Bölcske Zrt., Tolna vármegye északi részén lévő gazdasága volt. A mezőgazdasági vállalkozás 770 hektáron gazdálkodik, meglehetősen heterogén területeken, mert a futóhomoktól a vályogtalajon át, a réti talajig minden megtalálható. A helyi adottságok okán 20-22 aranykorona a földek átlagos minősége. A vetésszerkezet ebben az évben 260 hektár őszi búzából, 170 hektár őszi árpából, 70 hektár repcéből, 140 hektár napraforgóból és 190 hektár kukoricából áll össze. 2015-ig visszamenőleg (a 2018-as évet kivéve, mert akkor 330 mm) minden évben 450-500 mm között volt az éves csapadék mennyisége, tehát nem a csapadék mennyisége, inkább az eloszlása okozza a nehézséget.

A UPL Hungary már három éve dolgozik együtt és szervez fajta- és technológiai bemutatót az Isterra Közép-Európa Kft.-vel. A szakmai rendezvényen Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi vezető kiemelte, hogy

cégük őszi búza, őszi árpa, őszi tritikálé és durumbúzák nemesítésével, vetőmagjainak feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozik már több, mint 10 éve hazánkban.

Céljuk, hogy a francia Florimond Desprez cég által nemesített fajtákat széles körben megismertessék a régió termelőivel, valamint a hazai nemesítésük közreműködésével a közép-európai régió éghajlati adottságaihoz alkalmazkodó új kalászos fajtákat állítsanak elő. Saját kisparcellás kísérleteket állítanak be, ezeken mutatják be a fajtákban rejlő lehetőségeket. Szeretnék elérni, hogy a gazdálkodók, a kilogrammra történő vetés helyett, a csíraszám alapján állítsák be a vetést. Ehhez igazodó ajánlásokat fogalmaznak meg, a kísérleti bemutatók során pedig azt szemléltetik, hogy a különböző tőszámokra (2,5-től 4,5 millióig) az adott fajta hogyan reagál.

„A korábbi évek eredményiből is jól látható, hogy nagyon komoly eltérés van a fajták között például abban, hogy melyik az, amelyik alacsonyabb csíraszámmal is jól kel, és jól bokrosodik”

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy mindehhez kapcsolódik egy vetésidő-kísérlet is, mert az őszi kalászosok esetén nem mindig sikerül optimális időben, szeptember végén, október elején elvetni őket. Eredményeik alapján egy sokkal komplexebb technológiát tudnak ajánlani a növénytermesztőknek.

Az őszi kalászos fajta- és technológiai bemutatót szervező két vállalat célja közös: a lehető legmagasabb termésszint elérése érdekében megtalálni a kivételes genetikai állomány és a minőségi növényvédelmi technológia összhangját. A rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek az UPL teljes gabonavédelmi technológiájával. Az őszi felhasználású RELIANCE mellett részletes bemutatásra került a fajtasor tavaszi gyomirtására alkalmazott, egyre sikeresebb XANADU. A különösen veronikafélék ellen kifejlesztett készítmény eredményességének bemutatása mellett a résztvevők megismerhették a felhasználás (spektrum, időzítés, dózis, adjuválás, pH-beállítás) részleteit is. Az előadók bemutatták a technológiába illesztett ATONIK, TONIVIT, FORTHIAL stimulátoraik, az Adob Gabona levéltrágya működését és hatását is.

Az idei tavasz a gazdálkodók nagy próbatétele volt. A romló terményárak mellett kellett működő megoldásokat keresni. A sok eső, a nagy fertőzési nyomás komoly próbatétel elé állította a genetikákat és gombaölő készítményeket egyaránt. Mint elhangzott, a UPL költségkímélő levélvédelmi rendszere hatékonynak bizonyult. A Bölcskén is alkalmazott tetrakonazol tartalmú EMERALD, majd a második kezelésként bevetett CHAMANE + CONROD (azoxistrobin tebukonazol) kombináció jól állta a sarat, a több helyen súlyos sárgarozsda-fertőzés nem tudott teret nyerni. A bemutató időpontjában a zászlós levél egészséges volt, a stimulátorok segítségével a lombozat teljes erejével töltötte a kalászkákban fejlődő magokat. A vetésfehérítő kártételt CYPERKILL MAX 0,05l/ha és DELTAPHAR 0,2 l/ha dózisával sikerült kordában tartani.

Vados Csaba, a UPL Hungary csávázószer-termékfelelőse előadásában a továbbiakban arra hívta a figyelmet arra, hogy a talajlakó kártevők károkozása az éghajlatváltozás és technológiai változások következtében egyre nagyobb jelentőségű probléma. Fontossá válik a kalászosok rovarölő szeres csávázása, mert a kártevő lárvák ősszel is a talajfelszín közelében vannak. A nagy, 3,5-4 milliós növényszám sokkal nagyobb esélyt biztosít a hatóanyag és a kártevők találkozására, mint a tavaszi 55-75 ezres tőállomány, így a nagy koncentrációjú, cipermetrin hatóanyagú SIGNAL300 ES csávázószer készítménnyel sikeresen gyéríthetők. Kalászos után sokszor ismét kalászos következik, ez pedig a gabonafutrinka lárvakártételének veszélyével fenyeget. A csócsároló lárva ellen a SIGNAL-os rovarölő szeres csávázás az igazán hatásos, preventív és gyors megoldás. Dózisa 2 l/t. Szeretik erős piros színe és leporlásmentes formulációja miatt, de kiválóan keverhető gombaölő csávázószerekkel is, különösen Rancona 15 ME vagy Rancona i-Mix készítményekkel.

Hollósy Örs, a UPL Hungary Fejér és Veszprém vármegyei területi képviselője kiemelte:

a cég arra törekszik, hogy világszerte olyan vállalatként váljon ismertté, amely biológiai készítményeket alkalmaz a mezőgazdaságban, ezáltal új normákat állít fel a növényvédelemben is.

A UPL biostimulátorainak ismertetését azzal kezdte, hogy véleménye szerint ez olyan terület, mint 10 éve a precíziós gazdálkodás. Az elején még kicsit különleges, nehezen látható a helye és a pontos haszna, de ma már egyértelműen tapasztalhatók az eredményei. Összességében elmondható, hogy a biostimulátorok olyan anyagok, illetve mikroorganizmusok, amelyek a növényben, a növények levelén, illetve a gyökérzetén alkalmazva stimulálják a növények stresszek elleni védekező képességét. Segítségükkel javítható a termés minősége – a stresszhatások ellenére is. A UPL egyik ilyen terméke a FORTHIAL, amely kalászos kultúrában a 2 nóduszos állapottól a kalászhányásig használható. A zászlóslevél kiterülésekor kijuttatott Forthial növeli a fotoszintetikus aktivitást, a tápanyagfelvétel mértékét, ezáltal javítja a fejlődő gabonaszemek beltartalmi értékeit. Alkalmazásával javul a kijuttatott műtrágya hasznosulása, ami terméstöbbletben jelentkezik.

Az idei őszi kalászos fajta- és technológiai bemutatón a UPL Hungary szakemberei felhívták a figyelmet arra is, hogy

a növénytermesztés ma már nem végezhető a korábban megszokott módon.

Régebben a gazdának lehetősége volt rá, hogy akár 2-3 hétre is távol maradjon a földektől, mert ha gond adódott, az elérhető széles spektrumú, tartós hatású készítménykínálatból tudott válogatni, kezelni a helyzetet. Most, hogy számos hatóanyagot kivontak a forgalomból és a fennmaradó szerek esetén is korlátozások vannak érvényben, a helyzet megváltozott.

A sikeres, a genetikát kiteljesítő terméshozam eléréséhez mindig az adott helyzethez és a fajtához hangolva, kombináltan kell a növényvédelmi eljárásokat alkalmazni.

Ehhez pedig a növényfajták ismerete mellett elengedhetetlen a terület gyakori szemléje is. Csak így érhető el, hogy betakarításkor a megfelelő mennyiség és minőség biztosítva legyen, amely minden gazda számára a megélhetést jelenti.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu