0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 12.

Tudománytörténeti genezis

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, tisztelegve a nagy elődök emléke előtt, szoborpark létesítését határozta el a gödöllői Szent István Campuson.

Tavaly októberben leplezték le Dimény Imre Széchenyi-díjas akadémikus, egykori földművelés- és élelmezésügyi miniszter, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem volt rektora bronz mellszobrát, alig több mint fél évvel később, június 20-án pedig Mitterpacher Lajos (1734–1814) egyetemi tanár, az agrártudományok hazai úttörője emléke előtt adóztak egy újabb szoboravatással.

„Amikor két évvel ezelőtt megalapítottuk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet, elhatároztuk, hogy nemcsak az egyetemet újítjuk meg tartalmában és küllemében, hanem az egész magyar agrár-felsőoktatást” – mondta a szoboravatón Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Mint utalt rá, a tartalmi megújítás jelei elsősorban belülről érzékelhetők, a küllemiek viszont szemmel láthatóak, hiszen óriási felújítási munkák zajlanak, és nem csak Gödöllőn.

„Egy egyetemnek azonban nem csak a jövőbe kell tekintenie, kötelessége visszanézni a múltba is”

– fogalmazta meg a rektor, miszerint azokra a nagy elődökre is emlékezni kell, akik megalapozták a mára nemzetközi hírű magyar agrárkutatást és -felsőoktatást. Ezért született meg a szoborpark ötlete, amihez, mivel sokan vannak, nagy területre lesz szükség. Ezúttal Mitterpacher Lajosnak állítottak emléket, aki mindenkit megelőzött a magyar agrártudományok ismerete és oktatása terén, és akit ennek ellenére csak kevesen ismernek. „Munkássága korábbra datálható, mint a nálánál jobban ismert Nagyváthy Jánosé (aki egyébként Mitterpacher tanítványa volt) vagy akár Festetics Györgyé, a Georgikon megalapítójáé. Ő volt az első hazai agrártudományi tanszék, az Oeconomica ruralis vezetője, a szervezett agrártudományi oktatás első professzora” – ismertette az alapvetően teológiát tanult tudós szakmai életútját a rektor. Mint hozzátette: „Ő volt az origó, a kezdetek kezdetén foglalkozott az agrártudományokkal, méghozzá olyan színvonalon, amely korának legnagyobb hatású professzorává, agrárprofesszorává tette” – indokolta Gyuricza Csaba, miért éppen Mitterpacher Lajosnak emeltek szobrot.

„A múlt, a jelen és a jövő ilyen módon szorosan kapcsolódik egymáshoz, hiszen a múltból merítünk, a jelent megéljük, a jövőt pedig építjük” – zárta beszédét a rektor.

„Utazásaim során évtizedek óta kutatom, hogy hol milyen magyar emlékek találhatók a világban, amik a kultúránk értékeire irányítják rá a figyelmet” – kezdte köszöntőjét L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Mint mondta, kevés helyen található ilyen, ezért nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy emléket állítsunk a magyar tudománytörténet legkiemelkedőbb személyiségeinek. Ebben a megközelítésben tartotta fontosnak a MATE kezdeményezését, hiszen a kibontakozó szoborpark nemcsak a közelmúlt nagyszerű személyiségeire irányítja rá a figyelmet, hanem a kezdetekre, a tudománytörténeti genezisre is fókuszálni kíván.

A főigazgató is felidézte a széles közönség előtt ma már egyáltalán nem vagy alig ismert Mitterpacher Lajos életútját.

Érdekes adalék, hogy ő maga is a múzeum katalógusának forgatása közben szembesült azzal, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi Mitterpacher Lajos kéziratainak egy jelentős részét.

Ez annak is köszönhető, hogy a múzeum létrejötte (1802) arra az időszakra tehető, amikor Mitterpacher Lajos éppen a pályája csúcsán volt, amikor már elismert tudós volt: egy évvel korábban, 1801-ben lett a Nagyszombatról Budára, később Pestre helyezett egyetem rektora, az agrártudomány egyik megalapítója. „Széchenyi István is számos területen támaszkodhatott Mitterpacher Lajos tudására, így népszerűsíthette például a selyemhernyó-tenyésztést is, hiszen Mitterpacher írt először szakkönyvet a selyemhernyó tenyésztéséről. A középfokú oktatás számára írt tankönyve, A szederjfa és a selyembogár neveléséről szóló oktatás című könyve 1805-ben németül, 1823-ban magyar fordításban is megjelent. Mitterpacher Lajos ugyanis Délvidéken, Bellyén született német nemesi családban, így német nyelven publikálta tudományos eredményeit.

Legfontosabb munkáinak magyar nyelvű fordításai azonban már életében megjelentek, mert fontosnak tartotta, hogy a kibontakozó nyelvújítás korában a tudományterületeket a lehető legszélesebb körben, a legmagasabb színvonalon, anyanyelven is művelni lehessen.

„Belátta annak szükségességét, hogy a nyelvújítás során a szókészlet alakításánál fontos, hogy minden idegen nyelvű publikációban megjelenő szakszónak legyen magyar megfelelője. Tehát, hogy képesek legyünk a tudást az anyanyelvünkön is átadni, és a tudományt a saját nyelvünkön is művelni” – méltatta Mitterpacher e téren is kifejtett munkásságát a főigazgató. Legfontosabb műve, a háromkötetes Elementa rei rusticae halála után, 1815-ben jelent meg magyarul, és a mezőgazdaságtan egész rendszerét feldolgozza. Ennek a munkának tudománytörténeti szempontból is kiemelkedő jelentősége, hogy ez volt az első olyan szakmunka, amely – a többi ág mellett – először foglalkozott részletesen a kertészettel.

„Mitterpacher Lajos egyházi személy volt, egy jezsuita szerzetes, amit azért fontos megemlíteni, mert soha nem feledkezhetünk meg róla, hogy milyen nagy szerepük és hatásuk volt a keresztény egyházaknak az egyetemes mezőgazdaság történetében”

– hívta fel a figyelmet rá, hogy a magyar mezőgazdaság történetének kiemelkedő személyiségei között számos szerzetes található. „Fontos tudni, hogy mit tett hozzá a magyar kereszténység a magyar mezőgazdaság történetéhez” – zárta beszédét L. Simon László.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu