Az időszakos böjtölés, vagy időben korlátozott étkezés egy olyan fogyókúrás megközelítés, amely megköveteli, hogy az ember a nap vagy a hét folyamán egy meghatározott időkeretre korlátozza az ételfogyasztást. Bár különbözik a hagyományos kalóriaszámláló diétáktól, amely az elfogyasztott kalóriák teljes számának csökkentését jelenti, nem világos, hogy az egyik stratégia nagyobb súlyvesztést eredményez-e, mint a másik.
Az Annals of Internal Medicine című szaklapban június 26-án megjelent új tanulmány azonban
A kutatás elvégzéséhez a tudósok 77 elhízott felnőtt résztvevőt osztottak három csoportba. Az egyik csoport egy nyolcórás, időbeli korlátozással járó étkezési sémát követett, amelynek keretében délutántól este 8 óráig ettek, kalóriaszámlálás nélkül. A második csoport 10 órán keresztül 25%-kal csökkentette a kalóriabevitelt, míg a kontrollcsoport nem változtatott az étkezési szokásain.
A résztvevők ráadásul a 12 hónapos vizsgálat során nem változtattak az aktivitási szintjükön sem.
Ezen kívül az időszakos böjtölést folytató csoport és a kalóriaszűkítő csoport hat hónapon keresztül hetente, majd kéthetente találkozott dietetikussal a fogyási fázisban. Ezután, hat hónap elteltével a két csoport havonta egyszer találkozott dietetikussal.
A kalóriaszűkítő csoport résztvevői között azonban hasonló volt a fogyás. A kontrollcsoporthoz képest a kalóriaszűkítő csoport résztvevői átlagosan napi 405 kalóriával több kalóriával csökkentették a kalóriabevitelüket, és közel 12 kilóval több testsúlyt veszítettek.
Bár mindkét csoport fogyott, a tudósok nem találtak jelentős különbséget a kalóriabevitel csökkentésében vagy a fogyásban az időszakos böjt és a kalóriaszűkítő csoportok között. Mégis, további kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez.