A Reuters értesülése szerint, a diétás üdítőktől a rágógumin át számos termékben cukor helyettesítésére használt aszpartám, júliusban kerül először a WHO rákkutató részlegének, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) az „emberre valószínűleg rákkeltő hatású” termékek listájára. Az ügynökség döntésének az a célja, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérje, hogy valami potenciális veszélyt jelent-e vagy sem. Nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyi terméket fogyaszthat el biztonságosan. Ez az egyéneknek szóló tanács a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottságától, a JECFA-tól származik (a WHO és az FAO közös élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága), a nemzeti szabályozó hatóságok döntései mellett. A különböző anyagokra vonatkozó korábbi hasonló IARC-határozatok azonban aggodalmakat ébresztettek a fogyasztókban ezek használatával kapcsolatban. Perekhez vezettek, és nyomást gyakoroltak a gyártókra, hogy újratervezzék a recepteket és változtasanak az összetevőkön.
A JECFA 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható az elfogadott napi határokon belül. Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kell meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélybe kerüljön. Véleményét a nemzeti szabályozó hatóságok széles körben osztották, többek között az Egyesült Államokban és Európában is.
Az IARC szóvivője azt mondta, hogy az IARC és a JECFA bizottság megállapításai is bizalmasak júliusig, de hozzátette, hogy „kiegészítő jellegűek”, és az IARC következtetése „az első alapvető lépést jelenti a rákkeltő hatás megértéséhez”. Az adalékanyagokkal foglalkozó bizottság
Az ipar és a szabályozó hatóságok azonban attól tartanak, hogy a két folyamat körülbelül egyidejű lefolytatása zavaró lehet – derül ki a Reuters által az amerikai és japán szabályozó hatóságoktól származó levelekből.
Az IARC döntéseinek óriási hatása lehet. 2015-ben a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát „valószínűleg rákkeltő”. Évekkel később, miközben más szervek, például az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vitatták ezt, a vállalatok még mindig érezték a döntés hatásait. A német Bayer 2021-ben elvesztette harmadik fellebbezését az amerikai bírósági ítéletek ellen, amelyek kártérítést ítéltek meg azoknak az ügyfeleknek, akik rákos megbetegedéseikkel vádolják glifozát alapú gyomirtóinak használatát.
„Az IARC nem élelmiszer-biztonsági testület, és az aszpartámra vonatkozó felülvizsgálatuk tudományosan nem átfogó, és erősen hiteltelen kutatásokon alapul” – mondta Frances Hunt-Wood, a Nemzetközi Édesítőszerek Szövetségének (ISA) főtitkára. A testület, amelynek tagjai közé tartozik a Mars Wrigley, a Coca-Cola egysége és a Cargill, azt mondta, hogy „komoly aggályai vannak az IARC felülvizsgálatával kapcsolatban, ami félrevezetheti a fogyasztókat”.
A Nemzetközi Italszövetségek Tanácsának ügyvezető igazgatója, Kate Loatman kijelentette, hogy a közegészségügyi hatóságoknak „mélyen aggódniuk kell” a „kiszivárgott vélemény” miatt, és arra is figyelmeztetett, hogy
Az aszpartámot évek óta alaposan tanulmányozták. Tavaly egy 100 000 felnőtt bevonásával végzett franciaországi megfigyeléses tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert – köztük aszpartámot – fogyasztottak, valamivel nagyobb a rák kockázata.Ezt az olaszországi Ramazzini Intézet tanulmánya követte a 2000-es évek elején, amely arról számolt be, hogy egyes egerek és patkányok rákos megbetegedései az aszpartámhoz kapcsolódnak. Az első vizsgálat azonban nem tudta bizonyítani, hogy az aszpartám okozta a megnövekedett rákkockázatot, és kérdések merültek fel a második vizsgálat módszertanával kapcsolatban, beleértve az EFSA-t is, amely értékelte azt. Az aszpartámot világszerte engedélyezték a szabályozó hatóságok, akik áttekintették az összes rendelkezésre álló bizonyítékot, és a nagy élelmiszer- és italgyártók évtizedek óta védték az összetevő használatát. Az IARC közölte, hogy júniusi felülvizsgálata során 1300 tanulmányt értékelt.
A Pepsico üdítőital-óriás legutóbbi receptmódosításai jól mutatják, milyen küzdelmet vív az iparág az íz-preferenciák és az egészségügyi szempontok közötti egyensúly megteremtésében. A Pepsico 2015-ben eltávolította az aszpartámot az üdítőkből, majd egy évvel később visszahozta, majd 2020-ban ismét eltávolította.
Az IARC-hez közel álló források szerint az aszpartám lehetséges rákkeltő anyagként való feltüntetése további kutatások ösztönzésére szolgál, ami segít az ügynökségeknek, a fogyasztóknak és a gyártóknak határozottabb következtetések levonásában.