0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A WHO rákkutató ügynöksége szerint az aszpartám édesítőszer egy lehetséges rákkeltő forrás

A világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét a jövő hónapban lehetséges rákkeltőnek nyilvánítja egy vezető globális egészségügyi szervezet, Reuters hírügynökség információi szerint. Ezzel szembeállítja az élelmiszeripart és a jogalkotókat.

A Reuters értesülése szerint, a diétás üdítőktől a rágógumin át számos termékben cukor helyettesítésére használt aszpartám, júliusban kerül először a WHO rákkutató részlegének, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) az „emberre valószínűleg rákkeltő hatású” termékek listájára. Az ügynökség döntésének az a célja, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérje, hogy valami potenciális veszélyt jelent-e vagy sem. Nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyi terméket fogyaszthat el biztonságosan. Ez az egyéneknek szóló tanács a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottságától, a JECFA-tól származik (a WHO és az FAO közös élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága), a nemzeti szabályozó hatóságok döntései mellett. A különböző anyagokra vonatkozó korábbi hasonló IARC-határozatok azonban aggodalmakat ébresztettek a fogyasztókban ezek használatával kapcsolatban. Perekhez vezettek, és nyomást gyakoroltak a gyártókra, hogy újratervezzék a recepteket és változtasanak az összetevőkön.

A JECFA 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható az elfogadott napi határokon belül. Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kell meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélybe kerüljön. Véleményét a nemzeti szabályozó hatóságok széles körben osztották, többek között az Egyesült Államokban és Európában is.

Az IARC szóvivője azt mondta, hogy az IARC és a JECFA bizottság megállapításai is bizalmasak júliusig, de hozzátette, hogy „kiegészítő jellegűek”, és az IARC következtetése „az első alapvető lépést jelenti a rákkeltő hatás megértéséhez”. Az adalékanyagokkal foglalkozó bizottság

„kockázatértékelést végez, amely meghatározza egy adott típusú ártalmak (pl. rák) előfordulásának valószínűségét bizonyos körülmények és expozíciós szintek mellett.”

Az ipar és a szabályozó hatóságok azonban attól tartanak, hogy a két folyamat körülbelül egyidejű lefolytatása zavaró lehet – derül ki a Reuters által az amerikai és japán szabályozó hatóságoktól származó levelekből.

Az IARC döntéseinek óriási hatása lehet. 2015-ben a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát „valószínűleg rákkeltő”. Évekkel később, miközben más szervek, például az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vitatták ezt, a vállalatok még mindig érezték a döntés hatásait. A német Bayer 2021-ben elvesztette harmadik fellebbezését az amerikai bírósági ítéletek ellen, amelyek kártérítést ítéltek meg azoknak az ügyfeleknek, akik rákos megbetegedéseikkel vádolják glifozát alapú gyomirtóinak használatát.

„Az IARC nem élelmiszer-biztonsági testület, és az aszpartámra vonatkozó felülvizsgálatuk tudományosan nem átfogó, és erősen hiteltelen kutatásokon alapul” – mondta Frances Hunt-Wood, a Nemzetközi Édesítőszerek Szövetségének (ISA) főtitkára. A testület, amelynek tagjai közé tartozik a Mars Wrigley, a Coca-Cola egysége és a Cargill, azt mondta, hogy „komoly aggályai vannak az IARC felülvizsgálatával kapcsolatban, ami félrevezetheti a fogyasztókat”.

A Nemzetközi Italszövetségek Tanácsának ügyvezető igazgatója, Kate Loatman kijelentette, hogy a közegészségügyi hatóságoknak „mélyen aggódniuk kell” a „kiszivárgott vélemény” miatt, és arra is figyelmeztetett, hogy

„feleslegesen félrevezetheti a fogyasztókat, hogy több cukrot fogyasszanak, ahelyett, hogy a biztonságos alacsony cukorfogyasztást választanák”

Az aszpartámot évek óta alaposan tanulmányozták. Tavaly egy 100 000 felnőtt bevonásával végzett franciaországi megfigyeléses tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert – köztük aszpartámot – fogyasztottak, valamivel nagyobb a rák kockázata.Ezt az olaszországi Ramazzini Intézet tanulmánya követte a 2000-es évek elején, amely arról számolt be, hogy egyes egerek és patkányok rákos megbetegedései az aszpartámhoz kapcsolódnak. Az első vizsgálat azonban nem tudta bizonyítani, hogy az aszpartám okozta a megnövekedett rákkockázatot, és kérdések merültek fel a második vizsgálat módszertanával kapcsolatban, beleértve az EFSA-t is, amely értékelte azt. Az aszpartámot világszerte engedélyezték a szabályozó hatóságok, akik áttekintették az összes rendelkezésre álló bizonyítékot, és a nagy élelmiszer- és italgyártók évtizedek óta védték az összetevő használatát. Az IARC közölte, hogy júniusi felülvizsgálata során 1300 tanulmányt értékelt.

A Pepsico üdítőital-óriás legutóbbi receptmódosításai jól mutatják, milyen küzdelmet vív az iparág az íz-preferenciák és az egészségügyi szempontok közötti egyensúly megteremtésében. A Pepsico 2015-ben eltávolította az aszpartámot az üdítőkből, majd egy évvel később visszahozta, majd 2020-ban ismét eltávolította.

Az IARC-hez közel álló források szerint az aszpartám lehetséges rákkeltő anyagként való feltüntetése további kutatások ösztönzésére szolgál, ami segít az ügynökségeknek, a fogyasztóknak és a gyártóknak határozottabb következtetések levonásában.

Forrás: Reuters