0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Ha jégeső volt, azonnal permetezzünk rézzel – növényvédelmi előrejelzés 29. hét

Az utóbbi hét forró, nyári időjárását csak időnként zavarták meg záporok, zivatarok, helyenként jégverés tette tönkre a termést. A magas hőmérséklet csökkentette a betegségek terjedését, de teljesen nem szüntette meg. A kártevők közül az amerikai szőlőkabóca és a nyugati dióburok-fúrólégy ideje jött el.

A korábbi erős fertőzési nyomás miatt a kiskerti almásokban igen nagy a varasodással fertőzött gyümölcsök aránya, míg a nagyüzemi, kellő növényvédelemben részesített ültetvényekben kisebb a fertőzöttség, de

a kedvező állapot megtartásához további fegyelmezett védekezési stratégia szükséges.

A lisztharmat elleni védekezés ugyancsak megköveteli a folyamatos kezeléseket. Az almamoly rajzása enyhén csökken, de a csapdák így is 35-50 darabot fognak hetente. Házikertekben a károsított gyümölcsök aránya 4-5%. A sebzett gyümölcsökön rövid időn belül megjelenik a monília penészpárnája, illetve lehullik a fáról az ilyen termés.

Kissé lelassult a levéltetvek szaporodási üteme.

A cseresznye és a meggy betakarítása után ismét előtérbe került a fák lombozatának védelme. A sztigminás és blumeriellás levélfertőzöttség mérséklése a záloga, hogy a jövő évi termésdifferenciálódás sikeres legyen. Mindkét kórokozó képes megbetegíteni a rügyeket is, ezért indokolt a folyamatos védelem. Már mérsékelt a hajtásnövekedés, ezért kontakt hatású gombaölőkkel is jó biológiai hatékonyságot érünk el. Más csonthéjasokon a keleti gyümölcsmoly folyamatosan, de kissé csökkenő intenzitással rajzik, a szilvamolyokból heti 35-50 repül a feromoncsapdákba.

A szőlő bogyónövekedése intenzív, helyenként megkezdődött a fürtzáródás. Az amerikai szőlőkabóca minden lárvastádiuma jelen van a tőkéken, de a legmagasabb arányban az L3-as alakok figyelhetők meg, tehát továbbra is intenzív védekezés javasolt.

Nagy a peronoszpóra- és a lisztharmatfertőzés veszélye, a jégverte ültetvényekben pedig kiugró ütemben terjed a szürkerothadás,

ezért a sebek kezelésére mihamarabb a réztartalmú készítményekkel kell permetezni. Halaszthatatlan a zöldmunkák elvégzése, mert csak szellős, átlátható lombozat esetén lehet hatékony a növényvédelem.

Az ország déli körzeteiben már elkezdődött, másutt a napokban várható a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. A ragacsos sárga fogólapok kihelyezése sokat segít a kártevő elleni hatékony védekezésben. A buroklégy mellett erős-közepes a lombozat és a termés baktériumos és gnomóniás fertőzöttsége, ezért előnyben kell részesíteni a réztartalmú készítmények használatát.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvasható a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet