0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 13.

Kunság és Villány: Szentpéteri és Günzer

Ha két borász összetalálkozik, azonnal megindul köztük a párbeszéd, még akár az egészséges versengés is. Mindezt persze észre sem vettük a Bor és bor rendezvényen, ahol Szentpéteri Attila és Günzer Tamás hívták meg barátaikat szűk szakmai beszélgetésre, kóstolóra.

Az idei találkozóra – melynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont – 1-1 pezsgővel és 8-8 borral készültek a borászok. Azon szerencsések, akik ott lehettünk, Kunság és Villány legszebb arcát ismerhették meg.

A Szentpéteri Borpince és a Néró szinte összeforrt. Begyújtották a Kunsági Borvidéket, akárcsak a hírhedt császár Rómát. itt az újságíró borvidéket, és ha nem is Rómát égette le, de azt hiszem, hogy felkeltette a figyelmet.

„Különleges magyar fajta, egyedi illat íz, aroma világgal rendelkezik. Huszonévvel ezelőtt Egerben jártam, s a kutató intézetben kóstoltam először egy cuvée-t, amiben a Nérő szerepelt. Már akkor nagyon tetszett, de valahogy kikerült a látókörömből, majd évek teltek el, mire újra találkoztam vele”- idézte fel a kezdeteket Szentpéteri Attila, majd hozzátette, nagyon jó vele dolgozni. Ha nem is kezesbárány, de a biológiai termesztésbe simán befér, nem igényel sok kezelést. Egy-két dologra érzékeny, nagyon jó szőlő, jól viselkedik. Augusztus elején érik, kiváló savakkal, gyönyörű aromagazdagsággal és szép beltartalommal.

„A szüreti időpont helyes megválasztása az egyik legfontosabb, a Nérónál pedig kiváltképp.

Állandó laborozás előzi meg a szüretet, nagyon egyedi savakkal rendelkezik, vigyázni kell, hogy ne legyenek túlzottak, de ne is menjenek el. A színre is oda kell figyelni, hiszen a világos színű rozét preferáljuk.

A mi Néró rozénk nem csak világos, de tartalom is van mellette. Sötét színnél ezt könnyebb elérni, de a világosoknál kicsit nehezebb” – avatott be a titokba a szakember.


A Néró bizonyos értelemben egyszerre hordozza magában a vadságot és a finomságot, ami visszavezethető a két szülőre és a nagyszülőkre. Egyedi, és izgalmas fajta.

És amikor már sok-sok Nérót kortyolgattunk, jön a Cabernero, ami egy nagy világfajtából és a magyar fajtából készült cuvée, kevés fahordós érleléssel, provence-i stílusban elkészítve, igazi hab a tortán.

A Néró a puszták népe, ami be lett oltva Cabernettel, mint tette hazánkkal Szent István a keresztény Európába. „A világfajta klasszikus pozitív tulajdonságait a Néró filigrán és egyedi vadóc természetéhez hozzátéve fantasztikusan kiegészítik egymást”- fogalmazta meg a borász, aki büszke hazai és nemzetközi az eredményekre is. A rozé világbajnoki aranyak nagyon fontosak, de magyar borversenyeken is Champion-díjakat nyert, tavaly volt az Országház bora.

A Néró sikerek mellett az idei Országos Borversenyen Champion díjat nyert a Chardonnay pezsgőjük, szinte nem is számítottak a ragyogó eredményre. Tudták, hogy jó a pezsgő, az első igazi tradicionális tételük, 2020-as, a fia keze munkáját dicséri. Ő a pezsgőmester, és így még értékesebb az eredmény, hogy a család saját maga készítette el. Ezt követik a 2021-es, 22-es és majd a 23-as pezsgők.
Günzer Tamás nem csak a nagy vöröseire, hanem fehérboraira is büszke, ami kivált egy villányi borász szájából furcsán hangzik.

Mint elárulta, az utóbbi három évben egyetlen tőke kékszőlőt nem telepített a Villányi Borvidéken, csak fehéret. Nagy potenciált lát a villányi fehérborokban is.

Azért is, mert a fogyasztás a fehér borok felé fordult. Aki szereti a villányi vöröset, és eddig is villányi ivott, az keresi Villányból a szép fehér bort is. És van egy siklósi terület, ahol a világéletben fehér szőlőket termeltek. Ugyanaz a vonulat, mint Villány, ahol jól érzi magát az Olaszrizling, a Chardonnay, a Hárslevelű.

Korábban tartottunk attól, hogy nem égnek-e el a savak, és nem lesz egy kicsikét lusta, nagytestű, nagy alkohollal rendelkező fehér? „Valóban roppantul figyelni kell a savakra, mi ph alapján szüretelünk. Ha azt leszedjük azt a szőlőt abban az állapotában, mikor még megvannak a savak, akkor ilyen gondok nincsenek.

A villányi fehérek savban mást mutatnak. Ezáltal lehet, hogy jobban is ihatóak, és ez is egy fontos szempont.

Olyan bor legyen, főleg, amikor a fiatalokat célozzuk meg, hogy az egyik pohár után kívánja a másodikat, hogy jól essen neki, és annak is, akinek esetleg sok a sava, gyomorproblémái vannak, szintén szívesen fogyassza”- foglalta össze Günzer Tamás, akiről egyszer azt írták, „illatmániás borász”.


Villányban ma már Villányiként rá lehet írni a palackra, hogy Irsai Olivér, amit Tamás indítványozott. A borvidéken ezelőtt tíz éve három hektár Irsai Olivér szőlő volt, most már jóval 30 hektár fölött van. Elkezdett telepíteni, és más is lát ebben fantáziát. Miért ne érezné jól magát Villányban is, ahol az Olaszrizling, a Chardonnay otthonra lelt? A Sauvignon blanc már egy kicsit nehezebb, számára meg kell keresni az árnyékos üllőt, és nagyon fontos a szüret optimális időpontja.

„A fehérek, illetve a rozék aránya a portfóliónk ötven százalékát teszik ki. Tehát hihetetlenül magas.

A Mont Blanc Cuvée-énk, már ott tart, hogy majdnem annyi készül belőle, mint rozéból. Ha összeadom, akkor már majdnem 25 százaléka a fehér szőlő a pincészetben”

– hívta fel a figyelmet a szakember, a 2010-es Mont Blanc Cuvée a Vinagora Nemzetközi Borverseny legjobb magyar fehérbora lett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu