0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Megtáltosodtak a poloskák – növényvédelmi előrejelzés 30. hét

Néhány károsító terjedését gátolta a múlt heti hőség, de olyan is van, amelynek megzavarta a viselkedését. A lisztharmatot mindenesetre nem fogta vissza a kánikula, a feketerothadás pedig egyenesen robbanásszerűen terjed. A poloskák nemkülönben.

Július második dekádjában túlnyomóan meleg, hőségnapokkal terhelt időjárás uralkodott, a nagy meleget több körzetben zavarta meg zápor, zivatar, helyenként jégverés. A meleg idő több gyümölcs- és zöldségféle érését felgyorsította, néhány károsító terjedését gátolta, mások viselkedését pedig megzavarta.

Almaültetvényekben

a varasodásfertőzés a magas páratartalom ellenére stagnál, ugyanis hiányzik a betegség terjedéséhez szükséges nedvességborítás.

A korábban megbetegített gyümölcsökön a rovarkártevők okozta sebzések rásegítettek, hogy kisebb mértékű moníliafertőzési hullám induljon el. Emiatt a fákon és a fák alatt sok a beteg gyümölcs. Az almamoly rajzása jelenleg alacsonyabb szintű, de még így is folyamatos, a korábbi fertőzés miatt a megrágott termések aránya 2-5%. A lisztharmatfertőzés mértéke sem emelkedett, de már most magas a kórokozóval fertőzött rügyek aránya, ami

jövő tavasszal fog növényegészségügyi gondokat okozni az almásokban.

A szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly csökkenő létszámban repül a feromoncsapdákba, a szilvatermés 2-4%-a fertőzött, ezért sok a hullott és moníliás gyümölcs, az őszibarackfákon pedig a fertőzött hajtásvég.

Az egész országban rajzik a nyugati dióburok-fúrólégy, de mértéke eddig meg sem közelíti a 2021-ben tapasztaltat.

Ennek ellenére javasolt a kártevő folyamatos monitorozása zöldessssárga lapokkal.

A forróságtól a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska valósággal megtáltosodott. Szinte minden növényen szívogatnak a kártevők lárvái és kifejlett egyedei. A folyamatos párzás jelzésértékű, hogy a nyár későbbi szakaszában is lesz utánpótlás bőven. Kedvenc tápnövényeiken – paradicsom, paprika, uborka, érő őszibarack, bogyósok – már bőven található a kártételre utaló szívásnyom. A védekezés nehézkes, mert sok termés érése elkezdődött.

A szőlő intenzív bogyónövekedését a lisztharmatfertőzés a nagy meleg ellenére zavarja. Kevésbé védett és fogékony fajtákon sok a „koszosra” színeződött és felrepedt, sérves bogyó. Úgy tűnik, hogy a kórokozó terjedését nem gátolja a jelenlegi időjárás, de robbanásszerűen terjed a feketerothadás a lombozaton és a fürtökön egyaránt, ezért a lappangó stádiumban levő peronoszpórával együtt

további intenzív védekezés javasolt a szőlőültetvényekben is.

Részletes növényvédelmi előrejelzés olvasható a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet