0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 13.

Fröccsök kreatívan: a nyári étkezések kellemes és hasznos italai

A téli estékhez, a nehezebb étkezésekhez talán jobban illik egy pohárka bársonyos vörös. Míg nyáron szinte itatja magát a fehér, az ellenállhatatlanul csábító rozéról már nem is beszélve. Amikor pedig egy nagyon könnyű, hűs szomjoltóra vágyunk, akkor ott van a fröccs.

Habár ez nem egy kőbe vésett szabály, ezért nyugodtan választhatunk harmonizáló fehérbort egy téli menü mellé, és nyáron is szabad vörösborokat fogyasztani. Legfőképpen terápiás céllal…

Kortyolgatás kiművelődve

Mint tudjuk, a bornak számos jótékony hatása van a szervezetre, ezért a kulturált borfogyasztás nem kötelezően, de része lehet az egészségmegőrző életmódnak. A szőlőből készült bor antioxidáns, salaktalanító, rákellenes, hajszálérvédő, béltisztító, vizelet- és hashajtó hatással rendelkezik. Megelőzi a bélfertőzéseket, védelmet jelenthet a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben, illetve javíthat ezek állapotán.

A borok közül a vörösek polifenoltartalma (rezveratrol, klorogénsav, kvercetin, kempferol) a legmagasabb, a fehérek némileg lemaradva, de azért versenyben vannak, közülük a tokaji aszú emelkedik ki.

A rozé nem ezek keveréke, hanem egy megfontolt technológia eredménye. A rózsaszín borokat ugyanis kékszőlőfajtákból nyerik. Színük, ízük, alkoholtartalmuk az eljárás tájegységenként fellelhető jellegzetességei miatt igen változatos.

A jó munka eredménye

A rezveratrol a sötét színű szőlők héjában, magjában és kocsányában fellelhető „csodaszer”, melynek mennyisége függ a szőlőművelés módjától, de befolyásoló tényező még a talaj, és a klíma is. Ezt a vegyületet a növény a gombák elleni védekezés céljából hozza létre, ebből kifolyólag megállapítható, hogy a túlzásba vitt permetezés jelentősen csökkenti a rezveratroltartalmat.

Nem szégyen

Amikor étkezés mellé keresünk méltó folyadékot, a bor kiválóan megfelel erre a célra, hiszen minden fogáshoz találunk megfelelőt. Igen ám, de nem mindenki fogyaszthatja „tisztán” és ezzel nincs is semmi gond.

Tévedés lenne azt hinni, hogy a fröccs csak egy gyenge helyettes csupán, mivel valójában egy antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmazó, frissítő, emésztéskönnyítő, alacsony alkoholtartalmú ital.

Jó alternatíva azok számára, akiknek „érzékenyebb” a gyomra, illetve akik nem bírják az erősebb itókákat.

Szóval a nehezebb ételek mellé leguríthatunk néhány kortyot. De mindenképpen csak mértékkel, mert a folyadékpótlás jellemzően nem étkezés közben történik és nem alkoholos itallal. A nagy mennyiségű hideg itallal csak lehűtenénk a gyomrot, felhígítanánk az emésztés nedveit, szóval végső soron inkább ártana.

Az összetevők titka

Feleslegesnek tűnhet erről beszélni, hiszen mindössze két, ismert hozzávalóból áll a fröccs receptúrája. Ezt mindenki tudja. Ennek ellenére röviden mégis szót érdemel. A jó fröccs alapvető fontosságú összetevője a kiváló bor és a szódavíz. Nem csak az ételekre, hanem az innivalókra is érvényes, hogy jót csak minőségi alapanyagokból készíthetünk.

A gyenge minőségű borból sosem készül jó fröccs. Erre a célra a legalkalmasabbak a reduktív, magas savtartalmú, száraz fehérborok, mivel fontos, hogy a hígítás után is legyen íze, tartalma a készítménynek.

Fogadjuk meg Márai Sándor intelmét – „A szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. …Minden ásványvíz gyászos dolog, elrontja a bor jellemét, de a szikvíztől a badacsonyi vagy egri fehér illata nem változik”-, és ha fröccsöt szándékozunk inni, próbáljunk szerezni valódi szódavizet.

Tágabb értelemben

Többnyire a fehérbor- és a szódavíz kombinációt értjük fröccs alatt. Pedig rengeteg változat létezik: extragyümölcsös, alkoholmentes, égetett szesszel gazdagított, kovászos uborkalével ízesített, és olyan is, amelynek az alapvető összetevőkhöz már semmi köze. Sőt még a gyomorban kevert italok is ebbe a kategóriába tartoznak.

Amennyiben nőknek szeretnénk kedveskedni vele, vessük be a virágok erejét, esetleg gazdagítsuk egy kis gyümölccsel, mint ahogy a következő receptekben szerepel.

Bodzafröccs: öntsünk 1 evőkanál bodzaszörpöt és 100 ml fehérbort egy pohárba, engedjük fel 100 ml jól lehűtött szódavízzel. Citromkarikával kínáljuk.

Levendulás fröccs: áztassunk egy kis csokor frissen szedett levendulát 500 ml fehérborba, néhány hét után szűrjük le és hígítsuk ízlés szerint behűtött szódavízzel.

Málnás fröccs: 100 ml merlot-hoz vagy zweigelt rozéhoz adjunk 1 evőkanál málnaszörpöt és 200 ml jégbe hűtött szódavizet.

A bor egészségvédő hatásaival már évezredek óta tisztában vagyunk. A fröccs felkínálja a bor kedvező tulajdonságait, viszont sokkal gyengédebb, szerethetőbb módon. Készítésekor hagyatkozzunk a leleményességünkre, de őrizzünk meg minél többet a bor eredeti jelentőségéből.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu