0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Harlekinkaticák eszik a gyümölcsöt – növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Újra terjed néhány kártevő és kórokozó, amelyeket a júliusi kánikula eddig visszafogott; ugyanakkor a gyümölcsök és zöldségek többsége érik, így behatároltak a védekezés lehetőségei. A szőlőben járványveszélyes a helyzet, de közben tartsuk a szemünket a nyugati dióburok-fúrólégyen is!

A július utolsó harmadában tapasztalt kánikulai hőség után a hónap utolsó napjaiban jelentősen csökkent a hőmérséklet.

A hideg szél kisöpörte a 30 °C feletti meleg levegőt, záporok, zivatarok sorozata áztatta a határt. A csapadékot több helyen jégeső kísérte, és helyenként tetemes károkat okozott.

A hőmérséklet visszaesése és a csapadékviszonyok kedveznek több kártevő és betegség újbóli terjedésének. A gyümölcs- és zöldségfélék többsége érik, így a növényvédelmi munkák elvégzése komoly fejtörést okoz a házikertekben.

Almásokban és körtésekben a meleg enyhülése és a relatív páratartalom emelkedése után ismét erősödött a varasodás és a lisztharmat terjedésének veszélye.

A korábbi hőségnapok fokozták a korai terméshullást, így a fák alatt sok a lehullott gyümölcs. Megtelepedett rajtuk a gyümölcsfertőző monília is,

így égető feladat ezek eltakarítása, mert a később érő terméseket is fertőzhetik. A lehullott gyümölcsök egy része almamollyal is fertőzött, melynek a rajzása továbbra is tart, bár pillanatnyilag enyhén csökken a repülő lepkék száma. A levélaknázó molyok szintén repülnek, de ugyancsak csökkenő intenzitással. Folytatni kell a kalciumos levéltrágyázást, mert a nagy hőségben korlátozott volt a növények tápanyagfelvétele.

A meleg napok miatt az utóbbi időben nem emelkedett a sztigminás és blumeriellás levélfoltosságot okozó betegségek terjedése, de az időjárás változása miatt ebben fordulat állhat be. Ugyanakkor a szilvamoly rajzása kissé erősödött, a keleti gyümölcsmolyé viszont kissé csökkent az elmúlt napokban. A védekezés lehetősége korlátozott, mert több szilva- és őszibarackfajta folyamatosan érik a kertekben. Az őszibarackfák hajtáscsúcsain

sok a mollyal fertőzött, elhalt hajtásvég, amiből a következő időszakban ismét fertőzési hullám indulhat el, és az már a későn érő birset is érinti.

A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása eddig elmaradt a korábbi években tapasztalttól, ezért igen fontos a legyek rajzásának folyamatos nyomon követése a zöldessárga ragacsos lapokkal. A kártevő rajzása egyébként is rendkívül elhúzódik, akár szeptember végéig is eltarthat. Lehetőség szerint szedjük össze a lehullott diót a fák alól, ezzel megelőzhetjük a lárvák talajba vándorlását. Tavalyi igen kedvező tapasztalat, hogy a lárvákat nagy számban fogyasztották az éhező hangyák.

Friss megfigyelés, hogy a harlekinkaticák egyre nagyobb tömegben fanyalodnak az érőfélben levő őszibarackra, szilvára, fügére, mert kevés az alapvető táplálékukként szolgáló levéltetű a növényeken. A katicáknak mindenképpen táplálékhoz és nedvességhez kell jutniuk, ezért

további növények termését is károsítani fogják. A termésbe kerülő bogarak kellemetlen ízt adnak a gyümölcsöknek.

A csapadék hatására jelentősen megélénkült a meztelen- és a házas csigák tevékenysége. Nagy egyedszámuk miatt nem válogatnak a táplálékban, a levélzöldségek mellett sok más növény (sárgarépa, petrezselyem, burgonya, hullott gyümölcs stb.) vonzó táplálék számukra.

A szőlő intenzív fejlődése idején komoly veszélyt jelent az ültetvényekben a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a feketerothadás, ezért komplex védelemmel lehet elhárítani a járványveszélyt. Folytassuk a zöldmunkát a lombozat szellőssé tétele érdekében, hogy a levegő minél jobban átjárja át a lombot, illetve

jusson be a permetlé belsejébe is.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak túlnyomó többsége már L4 és ennél fejlettebb állapotú, így képesek a betegség átadására szívogatásukkal.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet