0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Kritikus pontok az étkezési alma piacán

Az étkezési alma termesztésének kritikus kérdéseivel foglalkoznak a 2023. augusztus 22-én Berkenyén sorra kerülő szakmai napon, a Berkenye Hűtőház Kft. és a Kertcenter szervezésében, a helyi rendezvényteremben és a vendéglátó almaültetvényében.

Az Étkezési alma szakmai napon elsőként Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke, a Debreceni Egyetem intézetvezetője és Schmidt Szilárd, a Berkenye Hűtőház ügyvezetője elemzi az étkezési alma hazai helyzetét. Az étkezési alma európai piaci trendjeiről, a várható termésről Takács Ferenc, az újfehértói kutatóintézet vezetője beszél.

Az utóbbi években nemcsak a csonthéjasokat, hanem az almát is érzékenyen érintették a tavaszi fagyok.

Külön blokk foglalkozik a szakmai napon a fagyvédelem lehetőségeivel és a növényvédelmi problémákkal, különös tekintettel az idén országszerte nagy gondot okozó varasodásra.

Az előadók kitérnek az Agro-ökológiai Programban pontot érő megoldásokra is. A UPL Hungary Kft. képviseletében Kiss Dániel kultúrafelelős, az Asfertglobal Portugáliától Tóth Andrea szaktanácsadó, a Kertcentertől Hodász Ádám növényorvos, a Biocont Magyarország Kft.-től Jávorszky Laura szaktanácsadó ismerteti a hagyományos és az ökológiai termesztés során alkalmazható növényvédelmi és növénytáplálási módszereket, készítményeket.

Török gyártmányú fagyvédelmi szélgépet mutat be Alp Berkman, a Gener képviselője és Kéki László, a Kertcenter vezetője.

Kifinomult piaci igényeknek kell megfelelni az étkezési alma értékesítéséhez, ebben segítenek eligazodni a következő blokk előadói. Takács Ferenc a a korszerű tárolásról és hűtéstechnológiáról beszél, Rácz-Szabó Róbert pedig, a Pullulo Faiskola vezetője az almanemesítésről, fajtatrendekről tart előadást, és nemes fajtákra, alanyokra tesz javaslatot.

A rendezvény a berkenyei almáskertben folytatódik, ahol működés közben tanulmányozható a speciális kályhával kombinált szélgép, megbeszélik az idei növényvédelem tanulságait és csatlakozik a résztvevőkhöz Szentpéteri Tamás szaktanácsadó is.

A berkenyei almáskert idősebb része 1998-ben létesült, hagyományos ültetvény, tavaly és az idén tavasszal pedig szuperintenzív gyümölcsöst telepítettek, Gala, Devil Gala, Red Jonaprince, Pinova, Golden és Red Delicious fajtákkal.

A szakmai nap médiatámogatója a Kertészet és Szőlészet.

A rendezvény 2023. augusztus 22-én, kedden 9 órakor kezdődik.

Helyszín: Berkenye, Petőfi u. 1, Szent Anna Panzió és Étterem rendezvényház és a Berkenye Hűtőház Kft. hűtőháza és almaültetvényei.

A részvétel termelőknek ingyenes, jelentkezni lehet Komáromi Kornélnál a 0630-232-9810 telefonszámon vagy e-mailben: kerteszeti.szaktanacsadas@gmail.com címen, illetve online.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu