0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

A Toyota szamócát és paradicsomot termeszt a gyáraiban

A Toyota autógyár szamócát és paradicsomot termeszt az üzemei mellett kialakított speciális üvegházakban. A vállalat belép a mezőgazdasági szegmensbe? Kell-e félniük a gazdáknak a japán óriástól?

Az autógyárak különböző módokat keresnek arra, hogy zöldebbé váljanak. Mindenáron igyekeznek csökkenteni a szén-dioxid és egyéb szennyezőanyag kibocsátást. A Toyota azonban megtalálta a saját útját ennek eléréséhez.

Az autógyártók jelenleg fordulóponthoz érkeztek, amikor a meghajtásról van szó. Az elektromos motorok bevezetése a modelljeikben arra késztette őket, hogy más területeken is zöldebbek legyenek. Ennek érdekében leggyakrabban megújuló energiaforrásokat használnak, vagy újrahasznosított anyagokat is beépítenek az autókba.  

A Toyota azonban másképp közelíti meg ezt a kérdést, a hő- és szén-dioxid hulladék felhasználásának sajátos módját alkalmazza. Két gyárában a mezőgazdaság felé fordult, pontosabban szamóca és koktélparadicsom termesztésébe kezdett.

A Toyota természetesen nem állította le az autógyártást az üzemeiben, hanem úgy döntött, hogy a felesleges hőt és szén-dioxidot élelmiszer termelésre használja fel.

2022 áprilisában a vállalat egy kísérleti üvegházat állítottak fel a Kamigo-i üzemében, ahol szamócát termesztenek. Ebben az üzemben a vállalat egyébként motorokat gyárt a Toyota Crown és néhány  Lexus modell számára. A paradicsomtermesztés viszont a Myochi részlegben folyik.

A Toyota erőfeszítéseinek köszönhetően meglehetősen lenyűgöző eredményt ért el. Az üzemben betakarított termésmennyiség másfélszer nagyobb, mint egy hasonló méretű, normál körülmények között termesztett növényé.

A gazdálkodók azonban nyugodtak lehetnek. A Toyota nem tervezi az értékesítést. A gyárakban termesztett gyümölcs és zöldség kizárólag a vállalat étkezdéibe kerül, és teljesen ingyenesen áll a dolgozók rendelkezésre.

A Toyota nem csupán kuriózumként kezeli ezt a kísérletet. A vállalat szeretné felhasználni a szakértelmét, hogy megnézze, hogyan segíthet a gazdáknak hatékony mezőgazdasági rendszerek kiépítésében. Ez a speciálisan kialakított rendszer lehetővé teszi, hogy a termesztők bárhol és bármikor  üvegházat hozzanak létre, maximalizálva a rendelkezésre álló területet.

Hogyan sikerült valójában ilyen jó termést betakarítani? A gyárból származó hő és a felesleges szén-dioxid felhasználása mellett fényforrásként a vállalat rózsaszín LED-eket is használ. A Toyota eltávolította belőlük a zöld színt, amely nem támogatja a fotoszintézist, és ezzel egy egyedi világítási színt értek el.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu