0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Nyár végi kánikula

Az érés különböző fenofázisában jár a kukorica és a napraforgó hazánkban, sokfelé szép termés ígérkezik. Egyelőre még van nedvesség a talajban, addig pedig bírják a hőséget. Márpedig a hőhullám ezen a héten még folytatódik, a jövő hét első felében várható a kánikula fokozatos mérséklődése, jelentősebb csapadék keddtől érkezhet.

Az előző héten csütörtökön, pénteken és szombaton sokfelé, vasárnap és ezen a héten kedden néhol, szerdán a keleti országrészben többfelé alakultak ki záporok, zivatarok hazánk területén. A lehullott csapadék mennyisége azonban inkább csak az ország középső részén haladta meg a 10, helyenként a 20 mm-t, nagy területen 5 mm alatt maradt, vagy egyáltalán semmi nem esett. Azonban pont ott, az Alföld középső részein esett több, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Tegnap a heves zivatarokat helyenként károkozó szélvihar is kísérte. Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén még így is többletet mutat, számottevő hiány az átlaghoz képest kisebb-nagyobb foltokban az Alföldön és Baranya déli részén van.

A talaj felső 20 cm-es rétege még az ország nagyobb részén tartalmaz nedvességet, de gyorsan szárad. A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet, az Alföld jelentős részén kritikus közeli (40%) a talaj szárazsága.

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően még szép zöldek az állományok, melyek egyre többfelé a viaszérés állapotában járnak. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a növényeknek, többnyire még mindig az akkor lehullott esőből táplálkoznak. Ha van nedvesség a talajban, akkor a kukorica bírja, sőt szereti a meleget. Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen szép a kukorica. A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok.

A folytatásban egyelőre marad a kánikula, a jövő hét elejétől közelíti meg térségünket, illetve lassul le a határainknál egy változást hozó frontrendszer. Addig csak elvétve, majd hétfő estétől már többfelé várhatók záporok, zivatarok. Területi átlagban jelentősebb csapadék keddtől érkezhet, de ebben még igen nagy a bizonytalanság. Keddig tehát a talaj tovább szárad, az Alföldön az aszályos területek növekedése várható. A hőmérséklet hétfőig nem változik számottevően, marad a kánikula: napközben többnyire 32-38 fokig forrósodik a levegő. A jelenlegi számítások szerint keddtől kezd majd mérséklődni a hőség, előbb északnyugaton, majd a hét közepére délkeleten is, de komoly lehűlés nem valószínű.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu