0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Tigrisszúnyog-invázió miatt tilos a véradás

A Vérellátó Szolgálat közleményében kijelentette, a Budapest XVI. és a XXII. kerületi, illetve a szegedi lakosok nem adhatnak vért, ugyanis ezeken a területeken a leggyakoribbak a tigrisszúnyogok, amelyek a nyugat-nílusi vírust terjesztik. A vírus továbbadásának elkerülése végett, aki az említett település(rész)eken volt egy napnál többet, az 30 napig nem adhat vért – jelentette ki a szolgálat.

„Tartózkodott-e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben?” – ilyen kérdéssel is találkozhat az, aki véradásra megy mostanában, derül ki az RTL riportjából. Ezt a kérdést egy XVI. kerületi férfinek tették fel a véradás során.

(Jogosan vetjük fel a kérdést: a tigrisszúnyogok ismerik esetleg Budapest kerülethatárait? Tehát, ha a XVI. kerületben tilos a véradás, akkor például a szomszédos XVII. kerület kerület-határvonalától számított bizonyos távolságra miért nem? Ott mi lehet az oka, hogy jóval jelentősebb mértékben kevesebb a tigrisszúnyog, mint mondjuk, a szomszédos kerület határvonalától 5 kilométeren belül?  Szerk.)

A tévécsatornának nyilatkozó egyik biológus szerint a tiltást azért rendelte el a Vérellátó Szolgálat, mert a nyugat-nílusi láz évek óta jelen van Magyarországon, és a vírus terjedését minden eszközzel meg kell fékezni, ha kell a véradás megvonásával. A közönséges szúnyog is képes terjeszteni a vírust, a tigrisszúnyognál egyszerűen csak nagyobb a kockázat, de a csípés önmagában még nem veszélyes, csak ha az állat a vírust is hordozza.

Az EU járványügyi központja szerint néhány magyar régiótól eltekintve az egész országban megtalálható a tigrisszúnyog, a szomszédos Horvátországban pedig már génmódosított szúnyogokkal küzdenek ellene.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu