0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Biológiai védekezés – fonálféreggel a meztelencsigák ellen

Nagy kárt tesznek a kertekben az esős időben rohamosan szaporodó meztelencsigák, és bár sokféle módszert javasolna a leküzdésükre, a feladat csöppet sem egyszerű. Mert mit tegyünk a sörcsapdával vagy másképp összegyűjtött csúszómászókkal?

A meztelencsigákat ugyan elfogyasztják egyes hazai állatok, de a leggyakoribbá vált spanyol csigát a sünök sem szeretik. Elsősorban a csigatojásokat pusztítják a rigók és más madarak, továbbá egyes ragadozó rovarok vagy pókok.

Biológiai védekezésként ajánlják a tyúkokat, amelyek ugyancsak a tojások kikapirgálásával lehetnek a segítségünkre, illetve az indiai futókacsát, ami a kifejlett csigát is elfogyasztja. Ezek a mozgékony szárnyasok azonban nagy területet, változatos élelmet és nyílt vízfelületet is igényelnek a jóllétükhöz.

Létezik egy biológiai készítmény, ami a csigákban fejlődő és szaporodó fonálféreg fiatal példányait tartalmazza. A Phasmarhabditis californica fonálféreg minden kis és közepes méretű csigát elpusztít, illetve kígyókat is megfertőz. Az USA-ban azonosították hét évvel ezelőtt, mint a behurcolt meztelencsigák természetes ellenségét. A Nemaslug nevű készítmény a fonálféreg fertőző lárváit tartalmazza, amelyek behatolnak a csiga testébe és ott fejlődnek ki, illetve szaporodnak. Ebben a fejlődési állapotban nem táplálkoznak, ellenállók a környezeti hatásokkal szemben és aktívan keresik a gazdaállatot, amiben képesek kifejlődni.

A Nemaslug egy vízzel hígítható gélben tartalmazza ezeket a lárvákat, így könnyen kezelhető a csigák elleni biológiai készítmény. A földben körülbelül 5 hétig marad hatékony.

Miután a fiatal fonálféreg egy testnyíláson át bejutott a gazdaállatba, baktériumokat bocsát ki magából, amelyek idővel elpusztítják a meztelencsigát. A fertőzött állat gyorsan abbahagyja a táplálkozást és 4-21 nap alatt elpusztul a föld alatt, ahol napközben rejtőzködik. A testében több ezer új fonálféreg alakul ki, amelyek kirajzanak és újabb gazdaállatot keresnek.

A meztelencsigák elleni biológiai védekezést a fonálférgek számára kedvező környezeti feltételek közt kell elkezdeni, vagyis tavasszal, amikor a talajhőmérséklet meghaladja az 5 °C-ot. A fonálférgek nedvességet igényelnek és maximum 25 °C-ot viselnek el, optimális hőmérséklet a 15 °C a számukra. A kezelést célszerű este végezni, hogy kellően párás legyen a levegő és ne érje közvetlen napfény a talajra kipermetezett fonálférgeket, mert érzékenyek az UV-sugárzásra. Lehetőleg eső végezzük a kezelést, vagy előzőleg öntözzük be a területet. A kívánt hatás eléréséig célszerű ismételten öntözni, ha szükséges.

A meztelencsigáknak két fő tojásrakási időszaka van, március-áprilisban és szeptember-októberben.

Egy négyzetméterre egy liter „permetlevet” kell kijuttatni. A Nemaslug készítményt célszerű azonnal felhasználni teljes egészében, nem lehet tárolni a maradékot. Az előírásnak megfelelően hígított permetlé csöpögtető öntözéssel vagy sima permetezővel juttatható ki, majd alaposan be kell öntözni és két hétig nedvesen tartani a talajt.

A Nemaslug a BASF biológiai növényvédő szere, az USA-ban és Nagy-Britanniában engedélyezett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: