0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Utazzunk biztonságban állatokkal is

A cím nem az ideges, „beintős, trágárkodós” hazai közlekedési kultúrát akarja fémjelezni, itt tényleg arról lenne szó, hogy négylábú állatokkal hogyan lehet biztonságosan utazni.

Hiszen sokan szeretnének kutyájukkal, macskájukkal elutazni, ám ha kisállataink még meg is szokták az utazást, érdemes akkor is néhány alapszabályt szem előtt tartani. Például azt, hogy nem árt, ha kiváltjuk kedvencünk útlevelét is…

Külföldi utazás esetén be kell tartani a jövedéki termékekre, kisállatokra és a készpénzre vonatkozó speciális szabályokat – figyelmezteti minden nyáron az utazókat a NAV.

A szabályok közötti eligazodáshoz figyelembe kell venni az úti célt, ugyanis az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak.

Az EU-n belül házikedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre, amit a gazda lakóhelye szerinti illetékes állatorvos állított ki. Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos vagy engedélyhez kötött.

Az a bizonyos kutyabiztonsági ülés. Kistestű kutyáknak ez adhat biztonságot
utazás közben

Arra is figyelni kell, hogy egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont-, teknőspáncél- vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható! Tehát nemcsak az élő állat és növény, hanem sokszor az azokból készült termékek országok közötti forgalma is szigorúan szabályozott…

Házi kedvencek az autóban

Az Európai Unióban minden negyedik háztartásban tartanak valamilyen társállatot, ez 64 millió macskát és 66 millió kutyát jelent. Sok gazdi pedig minden lehetséges helyre elviszi magával a házi kedvencét.

Hosszabb utazás előtt nem árt előbb rövidebb távokon edzeni erre, hogy megbizonyosodjunk arról, kutyánk, macskánk már hozzászokott az utazáshoz. Eleinte ugyanis izgatottá válhatnak a felmerülő, a közlekedésben mindennapos zajoktól (sziréna, duda stb.), illetve egyes esetekben e stressz miatt a betegségre is hajlamosabbak, ezért érdemes az állatorvos véleményét egy hosszabb utazás előtt kikérni. Több növényi alapú „szelíd” készítmény is kapható, melyekkel nyugtatható az állat ismeretlen szituációkkor, mint például az utazás során.

Jó, ha az állat egy utas állandó felügyelete mellett utazik. Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért tanácsos az otthoni, saját játékait magunkkal vinni.

Mindig ügyelni kell a folyadék folyamatos pótlására, illetve bizonyos időközönként gondoskodni kell arról, hogy házi kedvencünk mozoghasson és könnyíthessen magán!

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: