0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Sópánik Kínában

Kína egyes részein hiánycikk lett a só, és ez a kialakult vásárlási pánik eredménye. Az emberek kilószámra vásárolják fel a sót. Mindez azért történik, mert Japán a fukusimai erőműből a tengerbe engedi a radioaktív vizet.

A sópániknak más alapja van, mint a cukor- vagy vécépapír-felhalmozásnak, amelyre a világjárvány idejéből emlékszünk. Az új készletek bizonytalanságával kapcsolatos kínai félelmek állnak a boltok polcainak megrohamozása mögött.

Az egész azután kezdődött, hogy Japán bejelentette, hogy megkezdi a fukusimai atomerőmű roncsaiból származó radioaktív szennyvíz tengerbe engedését. Ez vásárlási lázba hozta az aggódó fogyasztókat, akik attól tartanak, hogy a tengeri só valamilyen módon szennyezett lesz.

Kína, a világ egyik legnagyobb tenger gyümölcsei-importőr országa, szintén megtiltotta az ilyen termékek Japánból történő szállítását. A kormányzat a radioaktív szennyeződés kockázatára hivatkozott, ami tovább növelte a fogyasztók félelmét.

Japán péntek reggel arról számolt be, hogy a Csendes-óceánból a kibocsátások megkezdése után vett minták nem mutatnak megemelkedett radioaktivitást. A kínai sótermelők szintén jelezték, hogy nincs kockázat, és a hazai készletek elég nagyok ahhoz, hogy ne kelljen felhalmozni a háztartásokban a sót.

 -Kínában szigorú élelmiszer biztonsági szabályok vannak érvényben, és a hazai sótermelés elegendő a kereslet kielégítésére, így a vásárlóknak nem kell felhalmozniuk a fűszereket – állítja a kínai sóipari szövetség igazgatója.

Ez azonban nem nyugtatja meg a kínaiakat. Nagy mennyiségeket rendelnek közvetlenül a kősó bányákból,  valamint a sólepárló tavakból. Egyes cégek máris hasznot húznak a sópánikból. A helyi média beszámolói szerint a kínai tengervízkezelő vállalatok részvényeinek értéke azóta folyamatosan  emelkedik.

A szennyvízkibocsátást a múlt hónapban az ENSZ nukleáris szabályozó hatósága, két évvel ezelőtt pedig a japán kormány hagyta jóvá.

Ez kulcsfontosságú lépés a 2011-es szökőár által elpusztított Fukusima Daiicsi atomerőmű leszerelésének hosszú és nehéz folyamatában.
Kína mindvégig hevesen ellenezte a lépést. Tokió viszont bírálta Pekinget, amiért tudományosan megalapozatlan állításokat terjeszt.

Forrás: interia.pl