0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Minőség és érték: egy díj a legjobb vállalkozóknak

Idén a tavalyinál is többen szálltak versenybe termékükkel, szolgáltatásukkal a kiválóságot jelentő Érték és Minőség címért.

Negyven pályázó, köztük egy határon túli vállalkozás vehette át az Érték és Minőség Nagydíjat az Országházban szeptember 7-én.

Megtelt az Országház Főrendiházi Ülésterme az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetés átadó eseményén, a Gazdaság Ünnepén. Idén a védjegyhasználatot és a kitüntetést 40 pályázó 47 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen.

A legkiemelkedőbb pályázatok közül 11-en munkájuk külön elismeréseként különdíjakban is részesültek.

Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. A Kiírói Tanács ebben a kihívásokkal teli időszakban pozitívan értékelte, hogy nőtt a védjegyhasználatot érdemelt pályázatok száma, és újra köszönthettek határon túli vállalkozást. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a mezőgazdasághoz kötődő termékek voltak többségben, az ágazatot érintő ismert nehézségek ellenére. Ez az arány a hazai mezőgazdaság és az élelmiszeripar megkérdőjelezhetetlen fontosságát, jelentőségét támasztja alá.

Latorcai János, az országgyűlés alelnöke, egyben a pályázat fővédnöke köszöntőjében az újító szellem és a kockázatvállalás szükségességét emelte ki. Mint elmondta, felértékelődtek a védjegyek, az árumegkülönböztető jelek szerepe, hogy a termékek kiemelkedjenek környezetükből. Az idei győztesek háromnegyede eddig is rendelkezett valamilyen megkülönböztető jelzéssel, nekik már van tapasztalatuk a pozitív hatásról. Az itt elnyert védjegy a biztonság jele. A fogyasztók számára a jól látható emblémák pozitív tulajdonságokat hordoznak: innovációt, fenntarthatóságot, környezettudatosságot, minőséget, piacképességet.

A szakember rámutatott, az idei díjazottak között is többségben van a KKV szektor, s bár tőkeszegények, a K+F területén hátrányban vannak a nagyobb vállalatokkal, ugyanakkor som területen kreatívabbak, rugalmasabban tudnak reagálni a változó helyzetekre.

Farkas Sándor, AM miniszterhelyettes, a pályázat szakmai támogatója rámutatott 2018 óta díjazzák azokat a vállalkozásokat, melyek teljesítményükkel, értékközpontú szemléletükkel kiemelkednek versenytársaik közül. A kedvezőtlenebb gazdasági körülmények között is bíznak a jövőben, nem elégszenek meg a középszerűséggel. Új módszerekre, technológiákra van szükség, Magyarország teljesítménye a vállalkozókon mérhető le. Minden válság magába hordozza a kitörés lehetőségét, kiszolgáltatottságunk azzal mérsékelhető, ha minél több területen saját lábunkra állunk. Az Érték és Minőség Tanúsító Védjegy biztosítja a vásárlók számára a tudatos választás lehetőségét.

 

Az elmúlt esztendőkben olyan hatások érték az agráriumot, amelyre talán évtizedek óta nem volt példa. Hazánk, nemzetünk fejlődésének kulcsa mindig is az innováció volt és ezért is vagyok hálás – mondta a miniszterhelyettes – az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kiíróinak, hiszen évről-évre arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy a minőség érdekében fejlesszenek.

A Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2023-ban hatodik alkalommal írta ki és valósította meg a DIAMOND Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Saint-Gobain Hungary Kft., a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft., mint a pályázati rendszer Kiírói Tanácsa.

Kiss Károlyné Ildikó az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer alapítója elmondta: „Napjainkra a védjegyhasználók és a pályázók életében még gyakran érezhető ugyan a bizonytalanság, és a nehezebb gazdasági közeg  miatti óvatosság viszont egyre erősebben jelenik meg a hosszabb távra történő új termelés- koncepció kialakítása. Ha körbetekintünk, láthatjuk, ahány vállalkozás annyiféle stratégia és jövőkép van jelen. De talán pont ez jelenti a kulcsot a megoldáshoz, a sikerhez, s a díjazottak ezt ismerték fel. A jelenlegi gazdasági körülmények között sikernek mondható, hogy a díjazott pályázatok száma nőtt a tavalyi esztendőhöz képest. A pályázati rendszer úgy épül fel, hogy egyben hosszútávú segítséget is tudjon nyújtani a résztvevőknek; erősödjön az értékesítési pozíciójuk, javuljon termékeik, szolgáltatásaik jövedelmezősége, stabilak és versenyképesek legyenek a nemzetközi piacon is, ezzel párhuzamosan pedig a fogyasztói oldal folyamatosan változó igényeit is képesek legyenek kielégíteni.”

Az idei megmérettetésen 13 pályázó már korábban is részt vett, rendelkezik ÉMIN védjegyhasználattal, 27 pályázó pedig 2023-ban gondolta úgy, hogy termékei, szolgáltatásai elérték azt a színvonalat, hogy elinduljanak a védjegy használatáért folyó küzdelemben.

A 2023. évi díjazottak az ország 14 vármegyéjéből érkeztek. A hazai nyertesek 30%-a budapesti, 67%-a vidéki székhelyű. Az idei díjazottak között – hasonlóan az előző évekhez – többségében kis- és középvállalkozás található, de több mikrovállalkozás, is bebizonyította, hogy képes világszínvonalú produktum előállítására, szolgáltatás nyújtására.

A hagyományokhoz híven a mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek főcsoportjába neveztek a legtöbben. Ezt követi az oktatási, képzési, továbbképzési, nevelési módszertan és tevékenység, valamint a kozmetikai termékek főcsoportja. További kimagasló munkák érkeztek még az építőipar, a világítástechnika, a kultúra, a táplálkozás tudomány, az állatgyógyászat, az orvosi műszerek, a csomagolástechnika és a játékgyártás területéről is.

Az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által többen külön elismerésekben is részesültek, így az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat a Pannon Agroteh Kft., a ’MARHA-VARÁZS szarvasmarhatrágya briklett mikroelemekkel’ pályázata nyerte el. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat év Felfedezettje különdíjat a FANNIZERO Kft-t kapta meg.

 

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton sikerrel szerepelt pályázók és pályázatok számára, teljesítményük elismeréséül a kiírók külön-külön is, valamint különböző cégek, főhatóságok, civil szervezetek további értékes különdíjakat ajánlottak fel.

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy nemzetközileg is egyértelműen utal használójának kiemelkedő színvonalára. Feltüntetése méltán biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság erősödését.

Mint elhangzott, a díjazottak jól példázzák a tudásban és ötletekben egyaránt gazdag magyar alkotóerőt. Optimizmusra ad okot, hogy a vállalkozásoknak is fontos, hogy kiválóságukat a termékeiken viselt minőségtanúsító emblémával jelezzék, amely egyben egy megmérettetésen való diadalt is jelent.

Sajnos az elmúlt esztendők nehézségei a ÉMIN védjegyhasználók sorait is csökkentették, de még így is közel 200 partnerünk több, mint 1000 terméket/termékcsoportja, szolgáltatása használja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyet.

A védjegyek kapcsolatot teremtenek a különböző termékek és előállítóik, a különböző szolgáltatások és szolgáltatók között, figyelem felhívó szerepük van, sőt hozzájárulnak a fogyasztói kultúra fejlesztéséhez, de jelentős a reklám, illetve a beruházás serkentő funkciójuk is.

Hazánkban a védjegyekkel történő minőségtanúsítás több, mint negyedszázados múltra tekint vissza. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy elődje a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy 1998 tavaszán indult útjára. E védjegyet – a megváltozott gazdasági körülményeket figyelembe véve – követte 2018-ban a korszerű, nemzetközileg is bevezethető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy.

Thomas Glaser, az Európai Unió marketing ügyekért felelős biztosa 2004-ben Magyarországon egy megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy a védjegyek tehetik a legtöbbet egy termék életében. Akkor ez a kijelentés újszerűen hangzott, de az elmúlt időszakban egyre többen értik és érzik a védjegyek fontosságát, persze még bőven van fejlődési lehetőség. Közismert mondás, hogy „A jó bornak is kell cégér”. A védjegyek például ilyen cégérek. Az áruk sokaságában különösen fontos és hasznos az értékekre felhívni a figyelmet. A védjegy feltüntetése közvetlen pozitív üzenetet hordoz, direkt módon segít az eligazodásban, de védelmet nyújt a különböző csalások, hamisítások ellen is.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer a gazdaságélénkítés alternatív programjaként szervesen illeszkedik a kormányzat gazdasági stratégiájához, mellyel aktívan járul hozzá az ország gazdasági sikereihez. Népszerűsíti hazánk és a Kárpát-régió legfontosabb kincsét, annak a szürkeállománynak a teljesítményét, amely alkalmas a gazdasági sikerek megvalósítására. Széchenyi István óta tudjuk: „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma”.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu