0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Kovácsik Krisztán kapta a Hordós Attila emlékdíjat

A közelmúltban adták át a négy Felső-Magyarországi hegyközség (a Nagyrédei hegyközség, a Bükki hegyközség - Eger Város hegyközsége és a Sárospataki hegyközség) által alapított Hordós Attila emlékdíjat.

A közelmúltban adták át a négy Felső-Magyarországi hegyközség (a Nagyrédei hegyközség, a Bükki hegyközség – Eger Város hegyközsége és a Sárospataki hegyközség) által alapított Hordós Attila emlékdíjat. Hordós Attila a szakma országosan elismert képviselője volt. A vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, Mátra-Eger-Bükk-Tokaj sorrendben, majd újra a Mátrai borvidék egyik szőlész-borász felfedezettje kapja meg a hegyközségi választmányok döntése alapján.

Különösen nehéz lesz megszokni, hogy tragikus hirtelenséggel eltávozott körünkből, hiszen csak 53 éves volt. Az emlékdíjjal Hordós Attila szakmai öröksége előtt szeretnénk tisztelegni, szeretettel és tisztelettel gondolunk rá”

– írták a megemlékezésben. A díjat a Nagyrédei szüreti napok alkalmával az özvegy adta át az elsőként elismert Kovácsik Krisztián mátrai szőlész-borász részére.

IN MEMORIAM – Hordós Attila (1968-2022)

1968. október 10-én született Szűcsiben, és ott is élt egészen 2007-ig. Szülei mindig foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel, annak tudománya apáról fiúra szállt. A Hordós családnak is volt egy kis pincéje és mivel a név kötelez, hordók is sorakoztak benne.

Középiskolába Gyöngyösre, a Vak Bottyán Szakközépiskolába járt, érettségi után Gyöngyöspatán kezdett dolgozni, majd Szűcsiben. 2002-től lett a Mátrai Borvidék titkára, valamint két évvel később a Mátrai Hegyközségek Nonprofit Kft. ügyvezetője. Éveken át koordinálta a gyöngyösi városbor választásokat, valamint a városi nagyrendezvények, a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, illetve a Mátrai Bornapok szervezését.

A Mátrai Borvidék egyik legismertebb és legelismertebb szakembere volt.

Aktív résztvevője annak a folyamatnak, melynek során a borvidék kiemelkedett a félig-ismertségből és bebizonyította, hogy a nagy borok kategóriájában országos léptékben is az első vonalban van a helye, sőt a külföldi borversenyek eredményi is igazolják, hogy éppenséggel a világ élvonalához tartozik.

A munka mellett 2006-ban mezőgazdasági mérnöki diplomát szerzett a Károly Róbert Főiskolán. 2013-tól Gyöngyöspatán és Gyöngyössolymoson, majd 2017-től Gyöngyösön és Gyöngyössolymoson látta el a hegybírói feladatokat. 2021-ben új kihívásként a Molnár és Fiai borászat termelési vezetője volt.

Attila hivatali kötelességein túlmenően szabad idejében is lelkesen segített a hegyközség tagjainak, a hegybíró kollégáknak az előrejutás érdekében, társszerzője a „Mátrai Borturista – Barangolás a Mátrai Borvidéken” c. könyvnek. A példás férj és apa számára a család mellett a foci volt a meghatározó számára. Örökké kiegyensúlyozott, nyugodt természete, sok emberi bölcsességet megcsillantó humora, mély szakmai tudása nagy űrt hagyott maga mögött, környezetének örökké hiányozni fog. Különösen nehéz lesz megszokni, hogy tragikus hirtelenséggel eltávozott körünkből, hiszen csak 53 éves volt…

Az Emlékdíjjal Hordós Attila szakmai öröksége előtt szeretnénk tisztelegni, szeretettel és tisztelettel gondolunk RÁ!

Nem hal meg az, ki milliókra költi
Dús élte kincsét, ámbár napja múl;
Hanem lerázván, ami benne földi,
Egy éltető ’eszmévé’ fínomul,
Mely fennmarad s nőttön nő tiszta fénye,
Amint időben, térben távozik;
Melyhez tekint fel az utód erénye:
Óhajt, remél, hisz és imádkozik.”

(Arany János)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: