0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Munkagépek a legjobb kapcsolatban

Bár sokan megbámulták a Bábolnai Gazdanapok gépshow sorba állított gépeit elölről, ahol az traktorok mutatták színes orrukat, az igazi látnivaló mögöttük sorakozott. Öt gépkereskedő cég mutatta be több, mint egy tucat gépkapcsolását.

Bár sokan megbámulták a Bábolnai Gazdanapok gépshow sorba állított gépeit elölről, ahol az traktorok mutatták színes orrukat, az igazi látnivaló mögöttük sorakozott. Öt gépkereskedő cég mutatta be azt a több, mint egy tucat gépkapcsolását, amely a tarlókezeléstől a vetésig kísérte végig a munkákat. A mozgó gépbemutatók mindig nagy érdeklődésre tartanak számot, s idén még a nagy meleg, a por sem tudta meghátrálásra kényszeríteni a gazdákat.

Az Andest Kft. Farmet Diggest 3 N függesztett mélylazítójának kapatestei magas kopásállóságukat a vídiabetétes orrkéseinek köszönheti. Az egyengető tárcsasor biztosítja, hogy nincsenek bakhátak vagy barázdák, a munkamélység hidraulikusan, maximum 50 centiméterig állítható. A gép műtrágya adagoló tartállyal is felszerelhető. A repülőgép gyártásból átvett – és több gépükön is megjelenő – extra steel line technológiának köszönhetően az eszköz tömege csökkenthető.

A Farmet Duolent DX 460 NS függesztett szántóföldi kultivátor munkamélysége 6-30 centiméter között változtatható, ami a kapatestek oldalán lévő skála alapján könnyen ellenőrizhető. A kapák első részén elhelyezett ívelt terelőlemezek a jobb keverőhatást segítik. Tarlóhántásra, tarlóápolásra, de akár szántáselmunkálásra is használható. A munkasebességet óránként 8-12 kilométerben javasolják, minél gyorsabban halad, annál szebb munkát végez.

Sokan megnézték azt a 40 éves Rába Steiger traktort is, amely a Farmet Softer 6 PS félig függesztett rövidtárcsát hozta a bemutató helyszínére. A tarlóművelésre, szántáselmunkálásra tervezett munkaeszköz hidraulikus munkamélység állítással rendelkezik, úgy lett kialakítva, hogy nagyobb szármaradvány mennyiség mellett is kiválóan dolgozik. A 6 méteres gépnek alig 4,8 tonna a súlya.

Sekélyen, akár 4 centiméter munkamélységtől dolgozik a Farmet Fantom FX 650 Classic. A félig függesztett szántóföldi kultivátort úgy építették meg, hogy a nagyobb mennyiségű szármaradványt sem húzza össze. Érdemes magasabb, óránként 8-12 kilométeres sebességgel dolgozni vele, hogy megfelelő legyen a munkavégzés. Tarlóápolás vagy magágyelőkészítés, egész évben használható eszközről van szó. Mint minden Farmet talajművelő eszköz esetében, különböző lezáró hengerek választhatók.

A lengyel piacvezető mezőgépgyártó Agro-Masz Grizzly univerzális hibrid kultivátorát a Royal Traktor hozta el. Munkamélysége az erőgép fülkéjéből 30-35 centiméter maximális mélységig állítható, a kapatestek rugós biztosítással rendelkeznek, a szállítókerekek középre kerültek.

A finnek Multiva eForte 300 no-till vetőgépe duplatárcsás nyitócsoroszlyákkal, 3800 literes, osztott tartályokkal rendelkezik. Az e betű itt az elektromos magadagolást jelenti. Az optimális munkasebessége 8-12 kilométer óránként, de optimális körülmények között 25 kilométerrel is haladhat. A bemutatott 3 méter munkaszélességű gép vonóigénye 90-110 lóerő, elérhető isobus-os felszereltséggel, de a hagyományos traktorokkal is használható.

A KITE Zrt. három új erőgépet vonultatott fel – John Deere 6R, John Deere 7R 290, és John Deere 8R 410 , melyek bemutatása külön fejezetet igényelne. Ugyanakkor két Köckerling kultivátor is szerepelt az eseményen. A gyártó Köckerling cég 1955ben alakult Németországban, s a mai napig céljuk a a költségtakarékos , hatékony talajművelés. A Vector 460 szántóföldi nehéz kultivátor váztoldat segítségével akár 6,2 méter szélesre is kitolható. Akár 30 centiméter mélységig dolgozik, ami hidraulikusan szabályozható. Mint megtudtuk, isibus vezérléssel is rendelhető.

Könnyű szántóföldi kultivátor vagy nehéz magágykészítő gép az Allrounder Flatline. A hat gerendelyes eszköz a szármaradványok eltüntetése miatt vágókéses hengerrel indul, majd jön a kapaszekció. Ezeknek köszönhetően akár a nyers napraforgótarlóból is kiváló magágyat készít.

A John Deere 750A sűrűsoros pneumatikus gabonavető gépe robusztus felépítésű, teljes feltöltéssel eléri a 9 tonna tömeget. Egytárcsás csoroszlyája kemény talajban is nagy pontossággal dolgozik. A 6 méteres, 150-200 lóerő vontatási igényű eszköz óránként 14-15 kilométeres sebességgel halad.

A Kuhn ESPRO vetőgép sorozatából a 6000 RC mulcsvetőgépet mutatták be. Az osztott tartályos eszköz az isobusnak és az elektrohidraulikának köszönhetően sok kényelmi funkciót nyújt. A 6 méteres szélesség ellenére 20 százalékkal kevesebb a vonóigénye, óránként 18 kilométeres sebesség mellett is precíz munkavégzés jellemzi.

A Prolander 6000 vontatott kapás magágyelőkészítő könnyű területen méretenként 25 lóerő vonóigénnyel rendelkezik, 3-15 centiméter a munkamélysége, amely egy hidraulika körrel állítható.

Az Optimer XL 6000 tarlóápoló rövidtárcsa kukorica és napraforgó tarlón mutatja meg igazán tudását. A tárcsák egyedi felfüggesztéssel, gondozásmentes csapágyazással készülnek. A munkaművelet lezárásához 7-8 eltérő hengertípusból lehet választani.

A Maxima vetőgépek már a 90-es évek óta ismertek a gazdák körében. A bemutatón szereplő Maxima 3 RXL modell már „tiszta lappal” indult. A tartály a traktor elejére került, ezzel is kiegyensúlyozva a gépetA szívó rendszerű, vákumos, elektromos hajtású eszközzel vetőkocsinként eltérő tűszámmal lehet dolgozni. Alapból kocsinként 200 kilós nyomással rendelkezik, de elérhető a hidraulikus előfeszítés is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: