0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 1.

Napelem rendszerek: Ezek az országok kínálják a legmagasabb támogatásokat

Számos uniós ország nyújt pénzügyi támogatást a magán napelem rendszerekhez.

Az emelkedő energiaköltségek és a közelgő klímaválság miatt egyre több európai fogyasztó dönt úgy, hogy fotovoltaikus rendszerrel korszerűsíti otthonát. Ugyanakkor számos országnak nagy érdeke fűződik hozzá, hogy minél hamarabb befejezze a megújuló energiaforrásokra való átállását.

Több európai állam pénzügyi támogatási programokkal támogatja polgárait. Hol van a legtöbb pénz a magán napelem rendszerekre? Az Enpal energetikai vállalat összehasonlította a különböző fotovoltaikus támogatásokat az EU-ban. Az eredmény: az uniós országok átlagosan valamivel kevesebb mint 644 millió eurót költenek napenergia-támogatásokra.

A legtöbb uniós ország felismerte, hogy az energiaátállás elengedhetetlen az éghajlati válság megoldásához, ezért pénzügyi támogatást nyújt a magán fotovoltaikus rendszerekhez. Egyes országok visszatérítik a napelemes rendszerek telepítését, míg mások a hálózatba táplált kilowattórák után fizetnek prémiumot. Csak Finnországban és Észtországban nincsenek nemzeti támogatási programok.

Rangsor: Itt van a legtöbb támogatás a hálózatba betáplált energiára

Az egyik legelterjedtebb támogatási program a betáplálási tarifa, azaz a magánszemélyek a hálózatba táplált villamos energia minden egyes kilowattórája után bizonyos összeget kapnak az államtól. A legmagasabb mértékű támogatást nyújtó országok: Luxemburgban 15,5 centet, Olaszországban és Franciaországban: 10 centet, Németországban pedig 7,1 centet fizetnek  kilowattóránként.

Ahol a legmagasabb a telepítési díj

Egy másik támogatási lehetőség a napelemes rendszerek telepítésének támogatása. Ebben az esetben a magánszemélyek az államtól támogatásként meghatározott összeget kapnak. Az EU-n belül összesen 19 ország támogatja ilyen módon a beruházásokat. A legbőkezűbbek a magán napelem rendszerek telepítéséhez nyújtott támogatások tekintetében: Görögországban 16 000 eurót,
Svédországban 8 400 eurót, Bulgáriában 7 660 eurót kapnak az állampolgárok. Magyarország a negyedik helyen áll 7 540 euróval.

A legalacsonyabb támogatás a napelem rendszerekre

A Szlovák Köztársaságban a telepítést kisebb mértékben támogatják. Itt a magánszemélyek egyszeri, 1500 eurós támogatást kapnak a telepítéshez – ezzel a rangsor végén állnak. Valamivel több áll rendelkezésre Lengyelországban, ahol a beruházók maximum 1540 eurót kapnak.

 

Forrás: agrarheute.de

Magazin ajánló: