0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Komoly szankciók várnak a részeg vadászokra

A szabályozás egy olyan rendelkezéscsomag része, amely a vadászbalesetek számát hivatott csökkenteni.

A francia közlönyben nemrégiben megjelent rendelet szerint akár 1500 euró (576 ezer forint) pénzbüntetéssel is sújthatják azokat a vadászokat, akiket ittas állapotban talál hatóság. Igaz, véralkoholszintet nem jelöl meg a szabályozás, de a szigorítások nagyobb pénzbírságot írnak elő, a bűnismétlőket pedig még súlyosabban szankcionálja a rendelet.

A szabályozás egy olyan rendelkezéscsomag része, amely a vadászbalesetek számát hivatott csökkenteni. Idetartoznak egyebek között a fokozott kiképzési és biztonsági követelmények, valamint egy olyan telefonos alkalmazás is, amelyen az erdőjárók láthatják, hogy éppen hol zajlik vadászat.

Magyarországon vadászaton nem vehet részt az alkohol, valamint a vadászati képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt álló személy, továbbá az, aki egyébként nincs a biztonságos vadászathoz alkalmas állapotban.

A francia vadászszövetség 1,1 millió regisztrált, aktív vadászt tart nyilván. A tavalyi francia vadászévben a hatósági adatok szerint 78 halálos és sérüléses baleset történt.  A rendelet beiktatása ellenére a statisztikák csökkenő tendenciát mutatnak, összehasonlításul: a húsz évvel korábbiakhoz képest 80 százalékkal csökkent a halálos, és 62 százalékkal a sérüléssel járó vadászbalesetek száma.

Ez Magyarországon nem képezi vita tárgyát: jogszabály rögzíti, hogyan és miként vehet részt vadászaton lőfegyverrel az, aki érvényes vadászjeggyel rendelkezik. A vadászaton nem vehet részt az alkohol, valamint a vadászati képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt álló személy, továbbá az, aki egyébként nincs a biztonságos vadászathoz alkalmas állapotban.

A vadászatra vonatkozó szabályok, illetve utasítások megszegőjét a kísérő vadász vagy a vadászatvezető figyelmezteti, súlyosabb esetben a vadászatból kizárja. A közhiedelemmel és a részeg vadászokról szóló közszájon forgó anekdotákkal ellentétben, Magyarországon nem vagy csak kirívó esetekben fordul elő alkohol befolyása alatt álló személy által kialakult vadászbaleset.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: