0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 8.

Közép-Európa legkorszerűbb takarmányüzemét avatta fel Dabason a Vitafort Zrt.

Átadták a Vitafort Zrt. egyedülálló takarmányüzemének Dabason. A zöldmezős, több mint 6 milliárd forintból elkészült beruházás a takarmánygyártásban világszínvonalon elérhető csúcstechnológiát foglalja magába.

Köszönet a bátorságért és a vállalkozásért, amit sokan nem mertek meglépni a válságos időszakban Európában – mondta Nagy István agrárminiszter a Vitafort Zrt. egyedülálló takarmányüzemének átadásán Dabason.

Minden adott ahhoz, hogy stratégiai jelentőségű régiós gyártóközponttá váljunk” – húzta alá a vezérigazgató (Fotó: CK)

A tárcavezető kiemelte, hogy az ország piacvezető takarmánygyártó és -forgalmazó cége több mint négy évtizede megbízható partnere a hazai állattenyésztésnek. Az országos igények mintegy negyedét szolgálja ki, a korszerű takarmányüzem átadásával pedig korszakos lépést tett a fenntartható állattenyésztés támogatásában.

Nagy István kiemelte, hogy a korszerű takarmányüzem átadásával a Vitafort korszakos lépést tett a fenntartható állattenyésztés támogatásában (Fotó: CK)

Az ünnepélyes avatáson részt vettek a hazai agrárium legjelentősebb szakmai képviselői, a Vitafort hazai és külföldi üzleti partnerei, valamint magyar versenytársai is. Köszöntőt mondott Mondik Zsolt, a generálkivitelező Abrazív Kft. vezetője, Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Kőszegi Zoltán polgármester és Sztáray Péter, külgazdasági és külügyi államtitkár.

A döntően saját erőből és állami támogatással megépült A-Z üzem a 45 éves cég eddigi legnagyobb és legértékesebb beruházása, amit a növekvő piaci igények alapoztak meg – tájékoztatott Kulik Zoltán, a Vitafort vezérigazgatója.

„Célunk az volt, hogy az eddig üzemelő termelőegységeinket egy tető alá integráljuk. Ezzel nagyságrendekkel növeljük a nagy koncentrációjú korszerű termékek előállítását, de ennél is fontosabb, hogy a korszerű takarmányozási elvárásoknak megfelelni képes, rugalmas, költséghatékony és egyben gazdaságosabb termelést teszünk lehetővé.”
Az üzemavató stílusa és színvonala illett a 4.0-ás technikai nívóhoz. Egyebek mellett egy robot közreműködésével zajlott (Fotó: CK)

A zöldmezős, több mint 6 milliárd forintból elkészült beruházás a takarmánygyártásban világszínvonalon elérhető csúcstechnológiát foglalja magában, amivel a jelenlegi évi egymillió tonna gyártókapacitás a másfélszeresére emelkedik. A közel 40 méter magas épület közel 7 ezer négyzetméter beépített technológiával rendelkezik több mint 1000 négyzetméter alapterületen és 9 szinten. Két technológiai gyártó vonal – takarmánykeverék és koncentrátum, valamint tömény előkeverék (premix) – működik szoros összefüggésben. A tervek szerint a tesztüzemet követően, év végén – jövő év elején kezdődik el a termelés.

„Terveink szerint a hazai piac kiszolgálásán túlmenően jelentős mennyiségű terméket gyártunk majd külföldi partnereink megbízására, tovább erősítve külpiaci jelenlétünket. Minden adott ahhoz, hogy stratégiai jelentőségű régiós gyártóközponttá váljunk”

– húzta alá a vezérigazgató.

Az üzemavató stílusa és színvonala illett a 4.0-ás technikai nívóhoz. Egyebek mellett egy robot közreműködésével zajlott, a hagyományos szalagátvágást pedig chipes, tűzijátékos, konfettis virtuális üzemindítás szimbolizálta.

A beruházás 2021 és 2023 között valósult meg, a munkavállalói létszám megtartása mellett. Az integrált üzem összességében három keverőgépet és három, összesen óránként 25 tonna kapacitású granuláló berendezést működtet. Az alapanyagok bejutásáról 144 nagyméretű, illetve mikrokomponens-tartály gondoskodik, összesen 1000 köbmétert meghaladó űrmérettel.

A késztermékeket három alternatív zsákolóvonal fogadja, valamint Big-Bag zsákos és ömlesztett kiszolgálás is rendelkezésre áll. A fentiek biztosítják a komplex üzem kiemelt rugalmasságát, aminek köszönhetően naponta 60-80 különböző fajtájú végterméket képes legyártani és kiszerelni, akár 2 grammos bemérési pontossággal, esetenként 5-6 perces ciklusidővel.

A gyógyszerkontamináció-mentességet a zárt rendszerű, kötött pályás, konténeres, automata anyagmozgató rendszer teszi lehetővé. A technológia környezetkímélő, kiporzásmentes és dolgozóbarát.

A koncentrátum- és takarmánykeverék-előállító vonal kapacitása évi 100 ezer tonna. A premix vonal óránként 6 tonna kapacitással évi mintegy 30 000 tonna nagy töménységű premixet állíthat elő, aminek kész takarmánykeverékre átszámított egyenértéke meghaladja az 1,5 millió tonnát.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: