0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A mesterséges intelligencia lefordítja a tyúkok beszédét

Egy japán kutatócsoport a mesterséges intelligencia segítségével olyan rendszert dolgozott ki, amely értelmezi a baromfi különböző érzelmi állapotait, például az éhséget, félelmet, haragot, elégedettséget, izgatottságot vagy a szorongást.

A rendszer alapja összetett matematikai algoritmusokból áll, és a madarak kotkodácsolásainak különböző hangszínét fordítja adatokká, így fejleszti és bővíti a rendszer a maga adatbázisát. A kutatás során 80 különböző hangmintát rögzítettek, ezeket táplálták egy algoritmusba, hogy az állatok különböző érzelmi állapotaihoz kapcsolják a mintázatokat. A kutatásban nyolc állatpszichológus és állatorvos is részt vett, akik meglepő pontossággal meg tudták határozni egy adott baromfi mentális állapotát.

80 különböző hangmintát rögzítettek a tyúkoknál

A modell pontossága a különböző baromifajták hangjaival és az eltérő környezeti feltételekkel változhat, illetve a modell betanításához használt adathalmaz nem biztos, hogy a tyúkok érzelmi állapotainak és variációinak teljes skáláját rögzíti. A kutatók tanulmányukban hozzátették, a baromfik a hangokon túl testbeszéddel vagy szociális interakciókon keresztül is kommunikálhatnak egymással. A kutatás célja elsődlegesen az volt, hogy az embernek az állatvilággal empatikusabb és hatékonyabb interakciói jöhessenek létre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: