Moussa M. Zgheib, egy helyi gyümölcsforgalmazó vállalat vezetője úgy véli, hogy elsősorban csemegeszőlőt, valamint almát, szilvát és avokádót lehetne termelni kiváló minőségben. Ezeket jelenleg kis családi vállalkozásoktól szerzik be, amelyekkel hosszú távú kapcsolatokat építenek és támogatják őket anyagilag és szaktudással is. A vállalkozás almából augusztusban és szeptemberben a Galát, szeptembertől januárig a Granny Smith-t és Scarlet Spurt, majd áprilisig a Red és Golden Delicioust kínálja, ezek a fajták keresettek a fő exportpiacuknak számító Egyiptomban.
A szakember szerint a fajtainnovációban csak külső források bevonásával lehetne előrelépni. Libanon bizonyos régiói kifejezetten alkalmasak az almatermesztésre, így fejlesztésekkel komoly pozíciót szerezhetnének a helyi termelők. Kiválóak az adottságok a szőlőtermesztésre is, az országban termesztett szőlő minősége jobb, mint az egyiptomi vagy az iráni, a fürtök hűtve akár hat hónapig eltarthatók, így alkalmas a gyümölcs a távoli exportpiacok meghódítására is. Bár egyre többen telepítenek szőlőt, Moussa M. Zgheib azt tapasztalja, hogy sok gazdaságot nem vezetnek szakszerűen. Mint mondja, nem elég egy fajtát elültetni és a kedvező klímára hagyatkozva várni a jó termést. A telepítés előtt talajvizsgálatot kell végezni, meg kell találni, melyik fajta oda a legalkalmasabb, és a megfelelő termesztési módokat kell alkalmazni egész évben. Ebben is támogatásra szorulnak a termelők.