0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Inváziós fajokból főznek egy londoni étteremben

Egy londoni étteremben a szakácsok azon vannak, hogy olyan inváziós fajokból főzzenek ételeket, mint a szürkemókus, az amerikai folyamirák, vagy épp a japánkeserűfű. A céljuk az, hogy csökkentsék ezeknek a nem kívánatos fajoknak a terjedését.
A cukinak kinéző invazív szürkemókus kiszorítja az őshonos vörösmókust. Könnyen megkülönböztethetőek nem csak a bundájuk színéről, hanem a fülpamacsukról is: a szürkének nincs.

A kelet-londoni Silo étteremben hozták létre az úgynevezett „inváziós fajok vacsora klubbot”. Douglas McMaster, az éttermet vezető séf elmondta, hogy szeretnék kreatív módon népszerűsíteni azokat a fajokat, melyek károsak a környezetre írja a Phys.org.

A szürkemókus, az amerikai folyamirák és a japánkeserűfű mind olyan fajok, melyek kiszorítják az őshonos élőlényeket, viszont ami még közös bennük, hogy ehetőek – sőt, a szakács szerint finomak is.

Ahhoz azonban, hogy ez a mozgalom tényleg látható eredményeket produkáljon a természetben, szükség van megfelelően felépített ellátási láncokra.

A ló túlsó oldala

A tudósok azonban szkeptikusak az ötlettel kapcsolatban. Az egyik probléma, ha „túl népszerűekké” válnak az idegenhonos élőlényekből készült fogások, ami miatt még többre lesz belőlük szükség. Ez pedig szembe megy az eredeti elképzeléssel és katasztrofális következményei lehetnek.

Amerikai folyamirák főzve, kaporral tálalva
Fotó: Knuckles – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8223957

Karim Vahed, a Derby Egyetem entomológus professzora az AFP-nek elmondta, hogy például az amerikai folyamirákot kifejezetten emberi fogyasztás céljára hozták be az 1970-es években, és innen szökött ki a természetes vizekbe, és azóta az egyik őshonos rákféle (Austropotamobius pallipes) populációi visszaszorulóban vannak. „Benne van a pakliban, hogy az emberek még több helyre betelepítik ezt a fajt, mivel úgy gondolják, hogy később összegyűjthetik, mint élelemforrást” – mutatott rá a tudós.

Emellett az inváziós rák egy gombabetegséget is terjeszt, a rákpestist, melyre ő maga immunis. A rákok ellenségei – vidrák és gémek – pedig túl kevesen vannak ahhoz, hogy érdemben gyéríteni tudják a betolakodót, emiatt szinte kontroll nélkül terjedhet.

Vahed arra is rámutatott, hogyha az angolok rákapnak az amerikai folyamirákra, valószínűleg a legnagyobb példányokat fogják csak összeszedni. Ez pedig segíti a fiatal egyedek növekedését, amivel végső soron a faj terjedését fogják elérni.

A legemberibb válasz

A japánkeserűfű esetében még árnyaltabb a kép. Ez a faj fogyasztható akár salátaként is, de sörfőzéshez is remek alapanyagot szolgáltat.

A japánkeserűfű Magyarországon is sok gondot okoz

„Ez akár egy jó ötlet is lehet” – mondta Karen Bacon, az invazív növény szakértője, aki szerint a legemberibb gondolkodás lehet ez:

„Ha egy növény problémát okoz és ehető, akkor együk meg!”.

A professzor azonban hozzátette, hogy emögött is vannak veszélyek. A japánkeserűfű esetében ugyanis a bolygatás hatására fokozódik a növekedése, tehát a begyűjtést olyan szakértőknek kell végezni, akik ismerik ezt az inváziós fajt.

„Itt tényleg nagy lehetőségek vannak, de igen óvatosan kell eljárni” – mutatott rá a tudós.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: