
A kelet-londoni Silo étteremben hozták létre az úgynevezett „inváziós fajok vacsora klubbot”. Douglas McMaster, az éttermet vezető séf elmondta, hogy szeretnék kreatív módon népszerűsíteni azokat a fajokat, melyek károsak a környezetre írja a Phys.org.
Ahhoz azonban, hogy ez a mozgalom tényleg látható eredményeket produkáljon a természetben, szükség van megfelelően felépített ellátási láncokra.
A ló túlsó oldala
A tudósok azonban szkeptikusak az ötlettel kapcsolatban. Az egyik probléma, ha „túl népszerűekké” válnak az idegenhonos élőlényekből készült fogások, ami miatt még többre lesz belőlük szükség. Ez pedig szembe megy az eredeti elképzeléssel és katasztrofális következményei lehetnek.

Fotó: Knuckles – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8223957
Karim Vahed, a Derby Egyetem entomológus professzora az AFP-nek elmondta, hogy például az amerikai folyamirákot kifejezetten emberi fogyasztás céljára hozták be az 1970-es években, és innen szökött ki a természetes vizekbe, és azóta az egyik őshonos rákféle (Austropotamobius pallipes) populációi visszaszorulóban vannak. „Benne van a pakliban, hogy az emberek még több helyre betelepítik ezt a fajt, mivel úgy gondolják, hogy később összegyűjthetik, mint élelemforrást” – mutatott rá a tudós.
Vahed arra is rámutatott, hogyha az angolok rákapnak az amerikai folyamirákra, valószínűleg a legnagyobb példányokat fogják csak összeszedni. Ez pedig segíti a fiatal egyedek növekedését, amivel végső soron a faj terjedését fogják elérni.
A legemberibb válasz
A japánkeserűfű esetében még árnyaltabb a kép. Ez a faj fogyasztható akár salátaként is, de sörfőzéshez is remek alapanyagot szolgáltat.

„Ez akár egy jó ötlet is lehet” – mondta Karen Bacon, az invazív növény szakértője, aki szerint a legemberibb gondolkodás lehet ez:
A professzor azonban hozzátette, hogy emögött is vannak veszélyek. A japánkeserűfű esetében ugyanis a bolygatás hatására fokozódik a növekedése, tehát a begyűjtést olyan szakértőknek kell végezni, akik ismerik ezt az inváziós fajt.
„Itt tényleg nagy lehetőségek vannak, de igen óvatosan kell eljárni” – mutatott rá a tudós.