0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Támogatás az élelmiszeripari beszállító vállalkozások fejlesztésére

Hatmilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szeptember 28-án, amely az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológiaváltását teszi lehetővé.

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) célja, hogy az érdekeltek hatékonyabban és innovatívabban tudjanak a kiskereskedelmi láncoknál, illetve a Horeca-szektorban beszállítóként megjelenni.

Az elnyerhető forrást a hazai élelmiszeripar kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok vagy azok által alkotott konzorciumok kaphatják meg, hogy a támogatást élelmiszeripari beszállító tevékenységük és infrastruktúrájuk fejlesztésére fordíthassák. A borászágazatot kivéve valamennyi szektor pályázhat.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a program sajtótájékoztatóján ismertette a pályázati feltételeket. Az ÉLIP BP vissza nem térintendő támogatás 300-500 millió forint közötti összeg lehet pályázónként. A támogatás intenzitása legfeljebb 70 százalékos, amelyhez 30 százalékot a kedvezményezettnek kell hozzátennie (ebből 15 százalék önrésznek kell lennie, a maradék 15 százalék kiegészülhet piaci hitellel is).

Az ÉLIP BP célja, hogy az érdekeltek hatékonyabban és innovatívabban tudjanak a kiskereskedelmi láncoknál beszállítóként megjelenni

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára pedig felhívta a figyelmet, hogy a forrás más támogatással nem kombinálható. Továbbá a támogatásban azon KKV-k és nagyvállalatok és ezek alkotta konzorciumok részesülhetnek, amelyek végzett tevékenységük alapján élelmiszeripari vállalkozásoknak minősülnek, a fejlesztendő tevékenység pedig, amelyre a támogatást igénylik a TEÁOR 10 főcsoport bármely alcsoportjába (kivéve a 109-es alcsopotot), vagy a TEÁOR 11 főcsoport bármely alcsoportjába (kivéve a 1102 alcsoport) tartozik. Fontos feltétel még, hogy a pályázó vállalkozások éves nettó árbevétele a 2020., 2021., 2022. évek legalább egyikében minimum 50 százaléka igazolható módon ezen TEÁOR-okból származzon.

A pályázati felhívás közzététele szeptember 28., és október 12–26. között van lehetőség a támogatási kérelmek benyújtására.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu