0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Egyre népszerűbb a krizantém

A kolumbiai krizantémnemesítő vállalatok minden év 35. hetében megnyitják kapuikat, hogy bemutassák a legszebb és legújabb fajtáikat a szakértő közönségnek.

A krizantém a kolumbiai virágipar egyik legfontosabb növénye. A statisztikák szerint a dél-amerikai ország idén január és május között összesen 134 122 tonnát exportált ebből a virágból, mintegy 956 millió dollár értékben. Nem véletlen, hogy az örök tavasz országa a krizantémnemesítés fellegvárának számít.

A kolumbiai krizantémnemesítő vállalatok minden év 35. hetében megnyitják kapuikat, hogy bemutassák a legszebb és legújabb fajtáikat a szakértő közönségnek.

Az idei eseményen a Royal Van Zanten, a Dekker, a Progeny Bree­ding, a Floritec, a Deliflor, a Danziger, az Icon Selections és a Dümmen Orange nemesítőházak hívták meg telephelyükre a szakembereket. Korábban minden nemesítő vállalat egyénileg intézte a szakmai bemutatókat, ám 2015-ben a Deliflor és a Dümmen Orange már közösen rendezte meg a nyílt napját, és a tapasztalatok annyira kedvezőek voltak, hogy később is együtt tartották azt a 35. héten. A kezdeményezéshez hamarosan csatlakozott a többi nemesítőház is, és 2019-től immár az összes egy időben várja az érdeklődőket a krizantémhéten. Az eseményt azért hívták életre, hogy a dél- és észak-amerikai termelők, valamint a nemzetközi vásárlók a lehető legszínesebb és legváltozatosabb kínálatból meríthessenek ötleteket és első kézből szerezzenek naprakész információkat az új fajtákkal kapcsolatban. A kezdeményezés évről évre népszerűbb az ágazat szakembereinek körében.

Sikertörténet

A kiállítás hangsúlyos részét képezik
a dekorációk, amelyeket két magyar virágkötő, Bak Gabriella (balról)
és Török Viktória tervez és alkot meg

Nagy öröm és büszkeség, hogy a rangos, távoli kontinensen zajló szakmai eseménynek magyar vonatkozása is van. 2021-ben írtunk első ízben arról a fiatal magyar virágkötőről, aki a megalapítása óta közvetlen „szemtanúja” és részese az Icons Selections nemesítőház mindössze kilenc évre visszatekintő, nem mindennapi sikertörténetének.

Bak Gabriella útja egy békéscsabai virágüzletből előbb a holland virágtőzsdére, majd 2014-ben Kolumbiába vezetett, hogy ott a világ egyik legnagyobb szaktekintélyének számító krizantémnemesítő, a holland Mark van Oijen munkáját segítse, aki egyben Gabriella férje is.

A Deliflor Chrysanthennél dolgozó holland szakembert kolumbiai befektetők kérték fel, hogy egy újonnan létrehozott telephelyen, a Bogotában bejegyzett Icon Selections cég égisze alatt foglalkozzon a krizantémfajták szelekciójával, és népszerűsítse, értékesítse az új fajtákat. A cég egyik résztulajdonosa, egyben értékesítési vezetője Jan Haaksman, az operatív feladatokért és a nemesítésért pedig az alapítás óta Mark van Oijen felel. Bak Gabriella is részt vesz a nemesítésben, és dekoratőrként, virágkötőként ő tervezi meg és készíti el azokat a kompozíciókat, amelyekkel ihletet adnak a bemutatókon az új fajták felhasználásához.

Bár még nincs tízéves az Icon Selections, máris több mint 120 krizantémfajtával büszkélkedhet a csapat

A nemesítőcég új fajtái Dél-Amerikában és Észak-Amerikában is nagy sikerre tettek szert, gyorsan ismertté és elismertté váltak a termelők körében. Az európai piacra lépéssel is próbálkoztak, de ez több szempontból is nehézkesnek bizonyult, noha korábban már holland termesztők is tesztelték a fajták európai klímán való termeszthetőségét. A tapasztalatok azonban nem voltak kedvezőek; a fajták másképp viselkedtek a holland fűtött termesztőházakban, mint Dél-Amerikában, ráadásul igen költségesnek bizonyult a termesztés, ezért a cég más utat keresett, hogy megjelenjen az európai piacon.

Másik út

Egy Kenyában működő rózsatermesztő vállalattal, a United Selectionnal kötöttek megállapodást, így idén ősszel afrikai termesztőházakban nyílnak majd azok az Icon Selections-krizantémfajták, amelyeknek a minősége várhatóan eléri azt a magas szintet, hogy Európában is megállják a helyüket.

Eddig ugyanis a kolumbiai kertészek által termesztett fajták nem tudták teljesíteni az európai minőségi elvárásokat, például azt, hogy egy-egy virág súlya elérje a 80-90 grammot.

Szeptemberben érkeztek meg a kenyai telephelyre az első dugványok, mintegy száz különböző fajtából fognak anyanövény-telepet létesíteni. Az ottani klíma kedvező, hasonló, mint Kolumbiában, és ha az első tesztek jól sikerülnek, akkor hamarosan megkezdődik a vágott krizantém termelése, és a virágok európai forgalmazása is.

Mindeközben Kolumbiában gőzerővel folyik tovább az új fajták nemesítése és tesztelése, majd bemutatása. Jellemző a nemesítő fáradhatatlan munkatempójára, hogy az idei krizantémhéten rekordszámú, hatvan új fajtát tudtak bemutatni, míg – mint mondják –, más nemesítők jellemzően tíz-tizenkét új fajtával jelentek meg. Jelenleg pedig már több mint százhúsz bejegyzett saját krizantémfajtával rendelkeznek.

A szakmai bemutatóra évről évre egyre több látogató érkezik, idén például már több mint hatszázan fordultak meg a cég telephelyén.

 

A látogatókat körbevezetik, és a cég értékesítői, menedzserei bemutatják a rendezett, gondosan megtervezett ágyásokba ültetett új és már korábban piacra dobott krizantémfajtákat, illetve válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Bak Gabriella tavaly óta a szintén magyar Török Viktóriával közösen készít el a helyszínen a dekorációkat és installációkat, amelyek hangsúlyos és fontos részét képezik a rendezvénynek.

Nemesítési irányvonalak

Mark van Oijen szinte megszállottan keresi a legizgalmasabb színárnyalatokat, az egy-egy új tulajdonságban rejlő piaci lehetőségeket. A keresztezéses nemesítési folyamatot támogatja a kedvező éghajlat, hiszen a növényekre nem kell külön fűteni és gyakorlatilag folyamatos lehet a nemesítés. A cég első ízben 2019-ben a Proflora rendezvényen mutatta be ötévnyi intenzív fajtaszelekciójának eredményét, ahol a szakmai közönség nagy érdeklődéssel és elismeréssel fogadta a Yellowstone, az Airbrush és Linette fajtákat.

Legkeresettebb egyébként a szimpla virágú fehér csokros krizantém, az összes megtermelt krizantém kb. 60%-a ilyen.

Ebből a típusból is rendelkezik egy nagyon sikeres fajtával az Icon Selections. A Top Dollar fajtát két éve mutatták be, ez a többinél sokkal fehérebb szirmú, nagyon tartós, több mint öt hétig gyönyörű marad a vázában, és a levelei is tartósak.

Barna virágszínű krizantémot
különösen nehéz nemesíteni,
nekik sikerült. A képen a Chewbacca fajta

A holland szakember egyébként minden virágtípusnál – legyen az nagyfejű, pókszirmú vagy csokros krizantém – arra törekszik, hogy legyen belőle egy nagyon népszerű fajta, miközben folyamatosan keresi az egyedi, a piacon szokatlan virágszíneket is.

Nagyon nehéz például barna virágszínű krizantémot nemesíteni, egyedül az Icon Selections kínálatában van ilyen, a rozsdabarna szirmú Chewbacca fajta.

Nagy kihívás a kék virágszín is, a holland nemesítő ezen a téren is próbál eredményeket elérni. A Tequila Sunrise barackos-lazac színű csokros fajta, Kolumbiában nagyon sok termelő kedveli. A Gala is közkedvelt fajta lesz, mert különleges a virágok alakja.

A szintén sikeres Dotty fajtasorozatnak már öt különböző színű tagja van, a Candycrush

A Top Dollar jelenleg
az egyik legszebb szimpla fehér csokros krizantém

sorozatból pedig idén egy neonszínű változatot is bemutattak. Bármilyen változatról is legyen szó, a reakció­idő, azaz a gyökeres dugvány elültetésétől a virágzásig eltelt idő napjainkban nem lehet több tíz hétnél.

A sokára nyíló változatok nem piacosak, mivel nagyobb költséggel jár a termesztésük. Az Icon Selections krizantémfajtáinak reakcióideje jellemzően 8-9 hét, a Santini típusúaknak még ennél is rövidebb.

 

 

A jövő évi kerek évfordulóra, a tízéves születésnapjukra is számos izgalmas fajtával készül az Icon Selections, ám hogy mik lesznek azok, az egészen a következő krizantémhétig titok marad.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: