0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A krizantémnak van ehető faja is: ennek virága teaként, levele salátaként hasznosítható

A zöldségkrizantém, vagy dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) egy mediterrán eredetű dísznövény, amely dekoratív és ízletes zöldségféle is.

Íze kellemes, nagyon erősen aromás, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés. Virága egyszerű, a százszorszépre emlékeztető fészekvirág. Közepe sárga, szirmai fehérek, mostanában, június-júliustól hozza egész őszig a virágait. Létezik teljesen sárga változata is.

A levele sallangokra osztott, szürkészöld, fonákja és széle ezüstös, pihés, a gilisztaűző varádicshoz (Crysanthemum vulgare) hasonló, hiszen azzal rokon növény. De a szeldelt mellett telt levelű változata is létezik.

Tegyünk érte hogy ne keseredjen meg

Enyhén csípős illata van. Érdemes olyan növények közé ültetni, amelyek férgesedésre, kukacosodásra hajlamosak, a tapasztalatazt mutatja, hogy ezeket a kártevőket sikerrel elriasztja. Akár helybe is vethetjük kb. 1-3 mm mélységbe március végén, április elején. Gyors növekedése miatt jóval későbbi vetés esetén is sikerrel termeszthetjük. Fogyasztási célra érdemes szakaszosan, két-háromhetente vetni, tavasztól egészen őszig.

Félárnyékos helyen neveljük, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem jól viseli, főleg a délutáni nagy melegeket bírja kevésbé. Rendszeresen öntözzük, mert a szárazságban megkeseredhet a levelek íze.

Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben. Vethető nagyobb cserépbe is! A vetésnél vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát a felszínre, legfeljebb 1 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 10 oC feletti hőmérsékleten 1-2 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a földje a kelésig. A növényeknek érdemes alkalmanként lecsipkedni a hajtásait, mert így bokrosodásra késztethetjük. A gyenge fagyokat elviseli.

Gyógyhatása is van

Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon. Sárga virágának teája gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó.

Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére.

A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változata) virága kellemes üdítő teát ad. A kínai konyha elvei alapján salátának készítve előbb egy rövid ideig forró vízbe mártják.

Főzni nem szabad, mert megkeseredik!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu