
Piaci szempontból az idei azonban nem a káposztások éve. A rendezvényről részletes beszámolót olvashatnak majd a Kertészet és Szőlészet hetilapban.
Fejleszteni kell a fajtákat és a technológiákat is
Káposztás János, az Orosco Kft. munkatársa miután köszöntötte a résztvevőket a cégük által forgalmazott őszi betakarítású káposztafajták fontosabb tulajdonságait mutatta be.
Ezután a TAKII nemesítő cég munkatársai szóltak a nemesítési elveikről, valamint arról, hogy milyen újdonságok várhatóak a káposzták fajtakínálatában.
A rezisztencia nemesítés, a tárolhatóság és a terméshozam is nagyon fontos irányok a nemesítésben, hiszen az látszik, hogy a káposzta árára nincs befolyása a termelőnek, tehát az ebben levő kockázatuk úgy csökkenthető, ha egységnyi területen minél többet tudnak termelni, és minél alacsonyabb költséggel. A rezisztens fajták a növényvédőszer, és annak kijuttatási költségét csökkentik, a jól tárolható fajtánál pedig kisebb a tárolási veszteség.

Drónos növényvédelmi bemutató
Andristyák Csaba a Drone Partner Kft. képviseletében tartott bemutatóval egybekötött előadást a drónos növényvédelem és lombtrágyázás lehetőségeiről. A szakember elmondta, hogy 25 oC feletti hőmérsékleten nem lehet drónnal növényvédőszert kijuttatni, mert a hagyományos földi kijuttatáshoz képest itt sokkal kevesebb vízben oldják a szert, amiatt az melegben perzselést okozhat. A szinte teljes szélcsend is alapvető követelmény, mert a drón nagyon precízen juttatja ki a készítményt akár nagyon kis cseppméretben ám ez a légmozgás esetén könnye elsodródhat.
Nagyon látványos volt, ahogy a gép keltette szél a leveleket megmozgatta, így a szer a levélfonákra is került.

Dr. Zalai Mihály az ISM Technology Kft. kutatási igazgatója kiemeltre, hogy a dróntechnológiával végett biológiai tápanyagutánpótlás AÖP-pontot is jelent. A növény lombtrágyázása növeli a zöldtömeget, ez pedig a termés mennyiségére és minőségére is kedvező hatással van. A lombtrágya a növényvédőszeres kezeléssel egy menetben drónnal is kijuttatható.
A lombtrágyákban lévő aminosavak legnagyobb erőssége abban rejlik, hogy – amennyiben a növények azokat készen kapják –, képesek akár 25-30 százalékát is megspórolni annak az energiának, amit ezen anyagok előállítására használtak volna fel, a megtakarított energiát pedig a termésmennyiség, -minőség vagy ellenállóképesség fokozásába fektetheti.

A piaci helyzet idén nagyon rossz
A rendezvény Halász Ádámék családi kertészetének területén zajlott, a szakember bemutatta az őszi káposzta termesztésük fontosabb technológiai elemeit, majd betakarítási bemutatót is láthattak a résztvevők. A szedőknek ideális esetben 7 másodperc áll rendelkezésére egy káposzta levágására, a külső levelek eltávolítására és a szalagra helyezésére.
A káposzta kedvezőtlen piaci helyzetét több tényező okozza. Hazánkban a magas ÁFA, a magas inputanyag árak és a munkaerő költségre rakódó magas közterhek is csökkentik a versenyképességet más országokhoz képest, és ehhez még hozzá jön az, hogy például Lengyelországban a 25 fok körüli hőmérsékleten sokkal jobban fejlődik a káposzta mint nálunk a nyári kánikulában. Lengyelországban még öntözés nélkül is termeszthető ez a növény – mondta Káposztás János.

A rendezvényen jelen volt Zupka Béla is, aki Alsónémediben foglalkozik káposztafélékkel. Ő nem ipari, hanem pultos fajtákat termeszt és hazai áruházláncoknak értékesít. A szakember kiemelte, hogy míg tavaly a megnövekedő költségeket lekövette a káposzta eladási ára, idén ez a két dolog teljesen elvált egymástól. Magas költségek mellett is csak alacsony áron lehet értékesíteni, aminek az okát abban látja, hogy az ukránok nehezményezik, hogy a gabonájukat nem adhatják el az unióban, cserébe ők bojkottálják az uniós zöldségexportot az irányukba, így az unióban benn ragadt káposzta egy része hazánkba is bejön, olcsón, ami a hazai termelők pozícióját rontja.


