0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

A pisztáciaültetvények megúszták a földrengést Törökországban

Mintegy 160 ezer tonna pisztáciát várnak a törökországi ültetvényekből, ami kevesebb a szokásosnál, de nem rossz hozam. Elvileg kihagyó évük van az idén az ültetvényeknek, de sok a friss telepítés, emiatt nem számottevő a csökkenés.

Ahogy az USA agrárminisztériuma (USDA), illetve a törökországi statisztikai hivatal információira hivatkozva a fruchthandel.de szakportál beszámolt róla, az idei úgynevezett kihagyó évnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy

a fák természetes termésingadozása, alternanciája miatt az ültetvények számottevő hányadán mérsékelt hozam várható a 2023/2024-es szezonban.

Ugyanakkor meglehetően sok az új ültetvény, vagyis országos átlagban nem lesz akkora a visszaesés, mint más kihagyó években. Az értékesítési szezon elején mintegy 58 millió termő fát tartottak nyilván az országban, ami kb. 5%-kal több, mint a korábbi szezonokban, illetve van még mintegy 25 millió fiatal, egyelőre nem termő fa is, ami mintegy 7%-kal több az előző évinél.

A februári katasztrofális földrengés a két legfontosabb pisztáciatermesztő régiót – Şanlıurfa és Gaziantep – is érintette,

ebből a két tartományból származik az ország teljes termésének 80%-a (egyébként a 81 tartományból 56-ban termesztenek valamennyi pisztáciát). Ugyanakkor az ültetvényekben nem keletkezett akkora kár, ami érdemben meglátszana a hozamokon, állítják helyi források.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu