0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Engedélyt kapott az első varroa ellenes oxálsav-dihidrát tartalmú szer Németországban

Az új varroa ellenes szer engedélyezésével teljesült a német méhészek régi kívánsága, hogy egy oxálsav alapú varroa ellen használható szer végre engedélyt kapjon.

A „Varroxal 0,71 g/g Bienenstock-Pulver” gyógyszert kristályos formában, Oxálsav-dihidrát formájában forgalmazzák és vény nélkül kapható. A méhcsaládokban csurgatással, permetezéssel, párologtatással illetve szublimálással alkalmazható. 

Érdekesség, hogy az engedélyezés nyilvánosságra hozatala során a méhészek számára talányt jelentett az a megfogalmazás, miszerint maga a szer lett engedélyezve, nem pedig az oxálsav szublimálásának/párologtatásának az eljárása.

Idővel azonban tisztázódott, hogy ez arra vonatkozik, hogy az engedélyezett szerrel (és csakis azzal) szabad szublimálni vagy párologtatni a megfelelő eszközök segítségével és a biztonsági előírások szigorú  betartásával.

Az új „Varroxal 0.71 g/g Bienenstock-Pulver” engedélyezési eljárása a decentralizált eljárás során zajlott le Németországban és további 15 tagállamban. Hollandia vállalta magára a „referencia tagállam” szerepét, és a többi érintett tagállam nevében és koordinálta a gyógyszer tudományos értékelését az illetékes hatóságokkal. Ezután a tagállamok egyetértettek a gyógyszer engedélyezéséről. Ez a közös döntés az alapja majd a saját nemzeti engedélyeknek. Az állatgyógyászati szerek engedélyezését a Paul-Ehrlich Intézet (PEI) végezte Németországban az állatoltási szabályozás alapján, az Európai Közösség Állatgyógyszer Közösségi Kódexével (2001/82/EG) összhangban.

Forrás: Deutsches Bienenjournal

Magazin ajánló: