0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Januártól sok helyen kötelező lesz a visszaváltás

Januártól indul a tavaly előkészített kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyag palackokra, valamint dobozokra.
A visszaváltási díj egységesen 50 forint lesz az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolásokra és a gyártók által meghatározott összegű a többutas, többször használható csomagolásokra (Fotó: pixabay)

Még néhány hónap, és érdemes lesz visszavinni, a nagyobb boltokban, településeken pedig kötelező lesz visszaváltani a fém-, üveg- és műanyag palackokat.

Januártól indul a tavaly előkészített kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyag palackokra, valamint dobozokra. A fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja működteti a gyártók és kereskedők együttműködésével – erősítette meg az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. Raisz Anikó a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón elmondta, hogy

a visszaváltási díj egységesen 50 forint lesz az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolásokra és a gyártók által meghatározott összegű a többutas, többször használható csomagolásokra.

Várhatóan kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező értékesítőknek és forgalmazóknak, valamint az ezer lakosnál nagyobb településeken.

A cél a körforgásos gazdaság erősítése, azaz az iparban újrafelhasználható hulladékok, csomagolóanyagok újbóli alapanyaggá történő feldolgozása. Az utóbbi évek kaotikus állami hulladékkezelési rendszereiben ez az elv kevésbé érvényesült, és a lakosság sem volt kellően érdekelt a visszaváltásban. Az új szabályozás egyik erénye lehet, hogy a jövőben több csomagolóanyagot fogunk szelektálni és visszajuttatni a körforgásos gazdaságba, így csökkenhet a kommunális hulladék.

Nyugat-Európa mellett már a más országokban is bevált, sőt, a várakozásokat is felülmúlta a visszaváltási rendszer.

A szlovák betétdíjas rendszer (DRS) a jelentések szerint működésének első évében 820 millió visszavett betétdíjas terméket fogadott be, és a várt mennyiség feletti, 70 százalékos visszavételi arányt ért el. A szomszédos országban naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot gyűjtenek vissza.
Szlovákiában naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot és dobozt gyűjtenek be, amelyek egyébként jelentős részben a természetben vagy a vizekben végeznék – közölte Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter (Fotó: pixabay)

A Közép-Európában elsőnek számító nemzeti betétdíjas rendszer 2022. január 1-jén indult el, azzal a céllal, hogy az Európai Unió irányelvének megfelelően elősegítse az italcsomagolások magasabb visszavételi és újrahasznosítási arányát, ezáltal a hulladék csökkentését.

Habár a szlovák betétdíjtörvény szerint a fogyasztók nemcsak a visszaváltó automatáknál, hanem a pénztáraknál is leadhatják az üvegeket, a tapasztalatok szerint az automatamódszer népszerűbb. Ma már kétezer gyűjtőpont található Szlovákiában.

Az automatizált visszaváltó rendszerek egyszerűsége és hatékonysága miatt a visszaváltó automaták száma várhatóan nőni fog, és a kiskereskedők további automatákat vagy nagyobb kapacitású gépeket fognak vásárolni.

Forrás: transpack.hu

Magazin ajánló: