
Így fogalmazta meg a hetedikes Dobos Lili a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idei Maradék nélkül rajzpályázatának egyik résztvevője, hogyan tanít a sokat megélt idősebb generáció az étel és azon keresztül az élet tiszteletére, a különféle erőforrásokkal történő belátó takarékoskodásra.
A felhívásra 87 iskolából 111 alkotás érkezett, ami a 2016-ban indított Maradék nélkül program sikerét jelzi – mondta az október 6-i díjátadáson dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke.
Hozzátette: az eredmények ellenére még nagyon sok a tennivaló. Az elmúlt hét év során 68 kilogrammról 60 alá csökkent a fejenként átlagosan termelt élelmiszerhulladék, de ennek körülbelül a fele elkerülhető lenne. Ha pedig a teljes lakosság éves pazarlását tesszük mérlegre, akkora mennyiséget kapunk, amiből egy éven át 400 ezer ember lakhatna jól.

Az élelmiszerpazarlás az egyik legnagyobb fenntarthatósági probléma a világban, és mivel a legtöbb hulladékot a háztartások termelik, egyénileg tehetünk ellene a legtöbbet. Például szemléletváltással, tudatosabb bevásárlással, figyelemmel, a maradék lefagyasztásával, más ételekhez történő felhasználásával vagy komposztálásával.
A Nébih számos tanácsot, ajánlást, tippet és trükköt oszt meg a fogyasztókkal a Maradék nélkül program keretében, amelynek kiadványait több mint 500 ezer gyerekhez juttatták el az elmúlt évek során.
Dr. Nemes Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy október folyamán újabb országos élelmiszerhulladék-felmérést hirdetnek meg, amire várni fogják a családok, illetve háztartások jelentkezését.