0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Újabb kutatások bizonyították az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeit

Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek az egészségtudatos fogyasztók talán legnagyobb mumusai. Gyakorta emlegetik egészségre káros hatásukat, ezt pedig két friss kutatás is igazolta.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

A British Nutrition Foundation meghatározása szerint azokat az élelmiszereket nevezzük ultrafeldolgozottnak, amelyek amellett, hogy ipari feldolgozáson mentek keresztül, számos adalékanyagot tartalmaznak, úgy mint színezékeket, ízfokozókat, emulgeáló- és tartósítószereket, illetve rendkívül magas a zsír-, cukor-, és keményítőtartalmuk – írja a womenshealthmag.com.

A leggyakrabban fogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a szénsavas üdítőitalok, margarinok, cukros müzlik és joghurtkészítmények, felvágottak, tartósított pékáruk, instant levesek és egyéb instant készítmények.

Több, mint feldolgozott élelmiszer

Manapság a legtöbb élelmiszer, amit fogyasztunk, feldolgozottnak számít, mégis meg kell különböztetnünk az ultrafeldolgozott kategóriáját. A British Nutrition Foundation példája szerint feldolgozott élelmiszernek számít az a kenyér, amely mindössze gabonalisztet, vizet, sót és élesztőt tartalmaz, ha pedig már tartósítószert vagy színezéket is találunk az összetevői között, ultrafeldolgozottnak minősül.

Jelenleg az Egyesült Királyság lakosságának élelmiszerfogyasztását több mint 50 százalékban ultrafeldolgozott élelmiszerek teszik ki.

Friss kutatások is bizonyítják

A szakértők úgy vélik, itt az idő, hogy ezek visszaszorítása érdekében az érintettek döntéseket hozzanak a politika színterén. Az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) szokásos évi ülésén két új kutatással is alátámasztotta érvelését Amszterdamban.

A Sydney Egyetem kutatói 15 éven át követték 10 ezer nő egészségi állapotát. Ennek alapján azok, akik a legnagyobb mértékben fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, 39 százalékkal nagyobb eséllyel voltak kitéve a magas vérnyomás kockázatának, mint azon nőtársaik, akik a legkisebb mennyiségben vitték be az említett élelmiszereket.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a megnövekedett kockázati tényező nem csupán a sónak, a zsíroknak és a cukornak tudható be, hanem elsősorban az adalékanyagoknak.

A másik érv egy meta-analízise volt a Xi’an-i Katonai Orvosi Egyetem által közzétett kutatás eredményeinek, mely során több mint 325 ezer embert vizsgáltak. Azoknál, akiknek étrendje legnagyobb mennyiségben tartalmazott ultrafeldolgozott élelmiszereket, 24 százalékkal volt magasabb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata, mint az alacsonyabb bevitelű csoport tagjainak esetében.

Ugyanakkor az ultrafeldolgozott élelmiszerek még azok egészségére is káros hatással voltak, akik csupán kis mennyiségben fogyasztották őket. A napi kalóriabevitel ultrafeldolgozott élelmiszerből való fedezésének mindössze 10 százalékos emelése ugyanis már 6 százalékkal növelte a szívroham kockázatát.

Dr Chris van Tulleken, a téma egyik legnevesebb szakembere, az „Ultra Processed People” című bestseller írója, így nyilatkozott a The Guardian újságírójának:

„Ezen két kutatás eredménye teljes mértékben összhangban áll a témában végzett számos korábbi kutatás eredményével, melyek alapján az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagyban hozzájárulnak a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatának növeléséhez.

A legtöbben az ultrafeldolgozott élelmiszerek hallatán semmi másra nem asszociálnak, mint a klasszikus értelemben vett „egészségtelen ételekre”, pedig számos olyan ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk, melyek bionak, szabadtartásúnak, alakbarátnak, fairtrade-nek, tápanyagban gazdagnak, sőt még környezetbarátnak is vannak címkézve.

Mostanra már megannyi kutatás bizonyította, hogy ezek valójában rossz hatással vannak az emésztőrendszerre, az étvágyszabályozásra, a hormonháztartásra, és számtalan módon károsítják az érrendszert, éppen úgy, mint ahogy például a dohányzás is teszi.”

A kutatók arra kérik a döntéshozókat, tegyék meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a fogyasztók könnyebben tudjanak egészséges élelmiszerhez jutni. Ameddig ez nem történik meg, a legfontosabbnak azt tartják, hogy igyekezzünk termelői alapanyagok felhasználásával, otthon készített ételeket fogyasztani a csomagolt készételek helyett.

Forrás: womenshealthmag.com

Magazin ajánló: