0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

A virágos növények csaknem a felét kihalás fenyegetheti

A 2020 óta felfedezett csaknem 19 ezer új növény és gombafaj 77 százaléka lehet veszélyben.

A Föld ismert virágos növényeinek 45 százalékát kihalás fenyegetheti – figyelmeztettek a tudósok egy új átfogó tanulmányban, amelyet kedden a BBC News ismertetett.

A fenyegetett növények között szerepelnek orchideák, számos ananászfajta és sok fontos gabonaféle is. A 2020 óta felfedezett csaknem 19 ezer új növény és gombafaj 77 százaléka lehet veszélyben.

A kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatócsoportja által készített tanulmányhoz 30 ország 200 tudósának kutatási eredményeit használták fel.

Matilda Brown, a Királyi Botanikus Kertek természetvédelmi szakértője elmondta, hogy a növények az emberi élet minden aspektusában meghatározóak. A klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése miatt azonban egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Mint Brown hangsúlyozta: tízből kilenc gyógyszerünk a növényekből származik, ez azt jelenti, hogy akár a jövőbeli gyógyszereink felét elveszíthetjük.

Hozzáfűzte: nem tudjuk, hogy milyen lehetőségek tűnnek el a kihaló növényfajokkal, ezek között lehet akár egy daganatos betegség elleni szer, vagy akár az éhezés megoldása, de mindenképpen tragikus lenne elveszíteni ezeket a fajokat, mielőtt tanulmányozhattuk volna őket.

Illusztráció

A kew-i kutatók a növények jelenleg elérhető legátfogóbb adatbázisát (World Checklist of Vascular Plants) hasonlították össze a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalás szélére került fajokról vezetett vörös listájával.

A növények adatbázisa Rafael Govaerts, a kew-i Királyi Botanikus Kertek vezető botanikusa 35 évnyi alapos rendszerező munkájának eredménye. A lista mostantól folyamatosan fejlődik, várhatóan évente mintegy 2500 növényt azonosítanak majd – írta a BBC News.

Az elemzés szerint mintegy 2,5 millió gombafaj élhet a Földön, s ezek 90 százalékát még nem azonosították. A tudósok hangsúlyozták, hogy a gombákban rejlő lehetőségeket – köztük azt, hogy képesek elfogyasztani a műanyagokat -, még csak most kezdjük érteni.

A botanikusok által felfedezett mintegy százezer új növényfajt sem osztályozták még hivatalosan. A kutatócsoport szerint ezek automatikusan a veszélyeztetettek közé sorolhatók mindaddig, míg az ellenkezője nem bizonyosodik be.

A tanulmány több mint 30 olyan globális „sötét pontot” is bejelölt a gazdag biodiverzitású országokban, amelyeket a botanikusok még nem fedeztek fel, és nem térképeztek fel. Több ilyen feltérképezetlen régió van Ázsiában, például Új-Guineában és Vietnamban.

Illusztráció
Forrás: MTI

Magazin ajánló: