0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban

A tojás egészséges élelmiszer, amelynek a környezeti lábnyoma is jóval kisebb, mint már fehérjeforrásoké, és belőle egy egész élet fejlődik ki – ezért ünnepli több, mint 100 országban a Tojás Világnapját
fotó: mmg archív

A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban – állítja Sütő Zoltán, a MATE professzor emeriusa, a Tojásszövetség elnöke.

Ez a tökéletesség mind a külalakjában, mind a beltartalmában megnyilvánul.

Csodálatos dolognak mondhatjuk azért, a tojásban minden táplálóanyag optimális arányban rendelkezésre áll a magzati fejlődéshez, hogy abból 21 nap múlva csipogó kiscsibe legyen. Tehát tökéletes, mert minden benne van, ami az élethez kell, és semmi nincsen benne, ami felesleges.

Egyébként az alakja is maga a szépség és ez társul egy különleges beltartalommal, aminek a testi és szellemi egészségre is óriási hatása van.

Teljes értékű reggeli
fotó: pixabay.com

Együk minden reggel!

A professzor egyébként a tojást enni is szereti, mert finom, sokféleképpen elkészíthető, és valóban minden olyan anyagot tartalmaz, amire nekünk nap mint nap szükségünk van.

„Egyébként én azt mondom, hogy az embert a saját tapasztalatai győzik meg, tessék tojásos reggelit enni és megfigyelni, hogy mikor éhezik meg az ember!”

Kétségtelen, hogy körülbelül a lakosság egy százaléka allergiás a tojásfehérjére, ők ne fogyasszanak tojást, de akinek ilyen problémája nincsen, az bátran nyúljon hozzá – hangsúlyozza Sütő professzor.

fotó: pixabay.com

Melyiket válasszam?

A legnépszerűbb madárfaj a Földön az a tyúk. Több mint 80 millió tonna tyúktojást állítunk elő. Ennek mindössze a 10 százaléka az, amiből kiscsibét keltetünk, a többit az emberiség megeszi.

A tojás egy nagyméretű petesejt, függetlenül attól, hogy ez emu, strucc vagy fürj tojás – bármelyik elfogyasztható. Strucctojás-farmokat már a karthagóiak is működtettek, és kimondottan azért, hogy a tojást megegyék.

Valamikor a gyűjtögető ember nyilván madártojásokat gyűjtött be és ezt fogyasztotta el. Számunkra a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb és hozzáférhetőbb tojás az a tyúktojás.

Az elkészítéskor mindegyikkel ugyanúgy kell bánni. Annyi nehézség van csak a strucctojás esetében, hogy a megfőzéséhez 40 perc szükséges, de ha keményre akarnánk főzni, akkor ez eléri a másfél órát.

fotó: mmg/Csatlós Norbert

Hányat együnk?

Hazánkban ma az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 236 darab, de volt ez 300 fölött is.

Dietetikus szakemberek szerint a heti 5-6 tojás elfogyasztása ajánlott – egy nap helyettesíteni kellene vele a húsokat.

A tojásfogyasztás ikonja Emma Morano, aki a világ legidősebb embereként halt meg, 20 éves korától 117 éves koráig naponta két-három darab tojást fogyasztott, és ezzel több, mint százezer tojást evett meg életében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: