A koleszterinszint ellenőrzését segítheti a helyes táplálkozás és a gyakori testmozgás. Ezenkívül fel kell hagyni a dohányzással, korlátozni kell az alkoholfogyasztást, és kordában kell tartani a testsúlyt, ha csökkenteni szeretnénk a magas koleszterinszinthez kapcsolódó veszélyeket.
A magas koleszterinszint helyes étrenddel, következetes testmozgással és esetenként gyógyszerekkel csökkenthető.
10 szuperélelmiszer, amely jót tesz az egészségnek
Olívaolaj: Közismert tény, hogy olívaolajban jobb főzni, mint növényi olajjal. Az extra szűz olívaolaj tele van olyan tápanyagokkal, mint az E- és K-vitamin, valamint erős antioxidánsokkal. Ezen antioxidánsok némelyike képes csökkenteni az érgyulladást és felvenni a harcot az LDL-részecskék oxidációjával. Valamint arról is ismert, hogy javítja a vérnyomást. Tehát érdemes megfontolnunk, hogy lecseréljük a növényi olajat erre az egészségesebb opcióra.
Kókuszolaj: A kókuszdió és a kókuszolaj a Föld leggazdagabb telített zsírsavforrása, ugyanis ezeknek akár 90 százaléka telített zsírsav. A kókuszzsírok középláncú zsírsavak, amelyek másképp metabolizálódnak, és egyenesen a májba jutnak, ahol ketontestekké alakulnak át.
Eközben maga az olaj akár napi 120 kalóriával is felpörgetheti az anyagcserét, emellett rendkívül tápláló is.
Sajt: Ki mondta, hogy az egészséges ételeknek rossz ízűnek kell lenniük? Az egyetlen étel, amely a legtöbb egészségtelen étel ízét javítja, rendkívül tápláló. A sajt tele van a tej jó tulajdonságával, többek között kalciummal, B12-vitaminnal, foszforral és szelénnel, emellett pedig gazdag fehérjeforrás is. Egy szelet sajt akár 6,7 gramm fehérjét is juttathat a szervezetbe, ugyanannyit, mint egy pohár tej. Ugyanakkor bizonyos sajtoknak magas a kalóriatartalmuk, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.
Étcsokoládé: Egy másik ízletes étel, amitől nem lesz bűntudatunk az étcsokoládé. Nem csak antioxidánsokkal van tele, de rostban (11 százalék) és olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint a vas, a réz, a magnézium és a mangán. Emellett nagyon magas a jó zsírtartalma is.
Az étcsokoládé az öregedés jelei ellen is segít felvenni a harcot, mivel védi a bőrt a károsodástól.
Vörösbor: Napi egy pohár vörösbor (férfiaknál két pohár) fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ennek oka, hogy a vörösbor HDL-t juttat a véráramba. Azonban ne igyunk vörösbort, ha magas a trigliceridszintünk.
Diófélék: Az olyan diófélék, mint a földimogyoró, a dió és a pisztácia tele vannak szívbarát zsírokkal, és úgynevezett növényi szterolokat is tartalmaznak, amelyek gátolják a rossz koleszterin felszívódását a vérben. Magas a rost és a magnézium tartalmuk is. Építsük be a diót a reggeli rutinunkba, a salátánk mellé, vagy adjuk joghurtokhoz. A gyümölcsturmixokhoz is adhatjuk, azonban, ha fokozottan figyelünk a testsúlyunkra érdemes mértékkel fogyasztani.
Zsíros halak: Az olyan halak, mint például a lazac, gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek növelhetik a HDL- és csökkenthetik az LDL-szintet.
Próbáljunk meg hetente legalább két adag zsíros halat beiktatni az étrendünkbe, hogy növeljük az egészséges koleszterin mennyiségét a vérben. Ezek fehérje szempontjából is jók.
Tojás: Sokan csak a tojás fehér részét eszik, és kihagyják a tojássárgáját, amely magas zsír- és koleszterintartalmú. Ez a szokás azonban egészségtelen. Egy közepes méretű egész tojás 168 mg koleszterint tartalmaz, a napi ajánlott bevitel mintegy 62 százalékát! A tojás koleszterinje nem járul hozzá a vér rossz koleszterinszintjéhez, és tele van tápanyagokkal és vitaminokkal. A tojás emellett magas fehérjetartalmú és laktató, ami jót tesz azoknak, akik fogyni szeretnének.
Teljes zsírtartalmú joghurt: A teljes zsírtartalmú joghurt hihetetlenül tápláló, és ugyanolyan tápanyagokat tartalmaz, mint az összes többi magas zsírtartalmú tejtermék. A joghurt emellett tele van egészséges probiotikus baktériumokkal, és segít az emésztés javításában, a szívbetegségek és az elhízás elleni küzdelemben.
Avokádó: Az avokádó, más gyümölcsökkel ellentétben, szénhidrátok helyett zsírokkal van tele. A gyümölcs körülbelül 77 százalékban tartalmaz zsírt, így zsírtartalma még az állati zsiradékokénál is magasabb. Az avokádóban található fő zsírsav az egyszeresen telített zsírsav, az olajsav, amelynek számos egészségügyi előnye van, többek között csökkenti a gyulladást az erekben. Az avokádó emellett gazdag rostforrás, és arról ismert, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vér LDL-koleszterin és triglicerid szintjét.