0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Kell-e tartani tőle, hogy a kéknyelv-betegség vírusa Magyarországon is megjelenik?

Több száz gazdaság küszködik Hollandiában a kéknyelv-betegség vírusának felbukkanásával. Dr. Márton Lázárt, a Nébih Állategészségügyi és Állatvédelmi igazgatóságának vezetőjét kérdeztük a hazai helyzetről.

Ahogy arról korábban hírportálunk is beszámolt a „kéknyelv-betegség vírusával fertőzött holland gazdaságok száma elérheti a 600-at is” – nyilatkozta nemrég Piet Adema mezőgazdasági miniszter. Arról, hogy kell-e tartani tőle, hogy a kéknyelv-betegség vírusa a magyar kérődzőállományokban is megjelenik, a Nébih igazgatójának tájékoztatása szerint:

A kéknyelv-betegség hollandiai megjelenését követően a Nébih megkezdte a szükséges vizsgálatokat.

Az Európai Unió állat-nyomonkövetési rendszerének adatai szerint a betegség első ottani diagnózisa óta Hollandiából nem szállítottak hazánkba a betegségre fogékony állatokból álló szállítmányt.

Valamivel korábban, 2023. július 1-jétől 59 szarvasmarha-szállítmány érkezett, de a gyűjtőállomásokra került állatok nagy része már elhagyta az unió területét. A még mindig Magyarország területén lévő egyedeknél a vírus jelenlétének felderítésére, valamint esetleges továbbterjedésének megakadályozása érdekében szűrővizsgálatokat rendelt el a Nébih, a Hollandiából ezután érkező állatok esetében pedig fokozott ellenőrzést és szűrővizsgálatokat hajt végre a hatóság.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/NÉBIH

Magazin ajánló: