0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Házi? Nagyüzemi? Ketreces? Szabadtartású?

Az utóbbi években sokan vágtak bele otthon a tojástermelésbe, akik meg boltban veszik a tojást, ha a pénztárcájuk engedi, szabadtartásból származó tojást vásárolnak
fotó: mmg/Csatlós Norbert

A koronavírus-járvány idején indult egy új életvezetési filozófia és többen vidékre költöztek, és sokaknak azonnal az is eszükbe jutott, hogy tartanak vagy tíz csirkét és maguknak termelik meg a tojást.

Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége alelnök alelnöke szerint bár ez a fajta állattartói késztetés szinte mindenkiben benne van, azért azt látni kell, hogy a tojótyúktartás nem könnyű szakma, amit meg kell tanulni.

Az utóbbi években láttunk olyan tojásárakat, amikor esetleg megérte otthon tojást termelni, de azért a házi tojás előállítási költsége jóval magasabb, mint bármilyen tojóházi vagy üzemi tojásnak.
fotó: mmg/Medgyesi Milán

Ketreces vagy szabadtartású legyen a baromfi?

Beltartalmi értékben nincs különbség a különböző tartási körülmények között termelt tojások között, ezért a döntés etikai alapú lehet csak.

Azt azonban a főtitkár hangsúlyozza, hogy nagyon egyoldalú jelenleg a diskurzus, nincs igazi tartástechnológiák közötti összehasonlítás. Csak arról esik szó, hogy milyen közel van a madár természetes közegéhez az adott technológia.

Az EU-ban állatvédő szervezetek kezdeményezésére napirendre került a ketreces tartás betiltása (End of the Cage Age), amelynek hatásait a termelésre, illetve az állatok viselkedésére nem vizsgálták.

A Baromfi Termék Tanács tagszervezetei, köztük a magyar tojástermelők európai társaikkal együtt azt szeretnék elérni, hogy mindenki a saját preferenciái alapján válasszon baromfihúst, tojást, mert a termelőnek is az a legjobb, hogyha a fogyasztó a saját preferenciája alapján választ, hiszen abban az esetben hajlandó megfizetni annak a terméknek az árát.

Hogyha a ketrecről a szabadtartásra való átállást kötelezőként rendeli el az Európai Unió, akkor nagyon sok olyan ember lesz, aki azt mondja, hogy én ezt nem kértem, és nem vagyok hajlandó megfizetni ennek az árát. Vagyis nem veszi meg a húst, a tojást.

fotó: mmg/Csatlós Norbert

Innentől kezdve annak érdekében, hogy a termelők megkapják a költségeiket, a fogyasztó meg az olcsó húst és tojást, maradnak az állami és uniós támogatások, ami az ágazat, illetve a jövő szempontjából nem egy pozitív fejlemény –hangsúlyozza Pákozd Gergely.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: